• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Januártól indul a MOK Akadémia

Címoldal Forrás: Orvosok Lapja

Sajátos előadás-sorozattal adnak lehetőséget az ismeretek megszerzésére, mélyítésére.

Ma már nem elegendő a biztos szakmai tudás; jó, ha képben van hivatása jogi, igazgatási, gazdasági környezetével is. Olyasmivel, amit nem, vagy csak érintőlegesen tanítanak az egyetemen, de ami nélkülözhetetlen egyrészt a mindennapok gördülékeny ügyviteléhez, másfelől a karrier továbbépítéséhez is, akár a munkahelyén, akár a köztestületben. Ezzel a céllal indul útjára januártól a MOK Akadémia. Erről kérdeztük az Orvosok Lapja októberi számában Nagy Ferenc főtitkárt.

- Az ötlet nem új keletű, kamarai fórumokon sokszor beszéltünk a MOK fejlődéséről, a tisztségviselők helyzetéről, az utánpótlás kérdéséről – mondja a főtitkár. – A javaslatok nyomán a konkrét elképzelés most fogalmazódott meg, ennek nyomán a döntés, amely szerint most különösen aktuális a képzés elindítása. Korosodik a köztestület jelenlegi vezetése, a tisztséget vállalók csapata, és egyre nehezebb megtalálni az utánpótlást. Mind kevesebb orvos ambicionálja, hogy tisztséget viseljen. Számomra alapelv, és a szakmán kívül is az a vélemény, hogy az orvosi karrier része a kamarai munkában való aktív részvétel, felkészült aktív választóként, tisztségviselőként.

Egy orvosnak komoly ismeretekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy tudatosan választhassa ki azt, aki majd az ő érdekeit fogja képviselni a kamarában. Ehhez az kell, hogy mindig, mindenről legyen véleménye, még akkor is, ha az eltér a fősodortól. Véleményét azonban csak úgy tudja kialakítani, ha tisztában van a kamara felépítésével, szerkezetével, feladataival, munkájával. Ha tisztséget is visel, ahhoz már jogi ismeretekre is szüksége van. Annak érdekében, hogy segítsük a választást, egyfajta képzésre gondoltam. Sajátos előadás-sorozattal adnánk lehetőséget az ismeretek megszerzésére, mélyítésére.

- Ha jól értem, ez a lehetőség, vagyis a MOK Akadémia az összes praktizáló orvos előtt nyitva áll.
– Igen. Benevezhetnek leendő vagy továbbszolgáló tisztségviselők, de mindenkire számítunk, hiszen a kidolgozott tudásanyagra az orvostársadalomnak nagy szüksége van. Aki szeretné megkapni a tudást, jelentkezhet, és egyébként nagyon jó is lenne, ha minden munkahelyen dolgozna legalább egy-egy olyan kolléga, aki jogban jártas, ezáltal segítheti a többieket. Ez óriási erőt képviselne az orvostársadalomban.

- A tisztségviselési szándékot befolyásolja az a körülmény, hogy az orvosok sokszor nem ismerik saját tágabb környezetüket, mozgásterüket?
– Amikor valakit megválasztanak, egy bizonyos felfutási idő alatt meg kell tanulnia a korábban nem, vagy nem pontosan ismert dolgokat. Mi ebben szeretnénk segítséget nyújtani nekik. Két része van tehát az akadémia előadás-sorozatának. A kamara rendszeréről részletes ismertetést adunk, amit mindenkinek tudnia illik, emellett pedig a mindennapi tevékenységhez nélkülözhetetlen jogismeretanyagot is kapnak a résztvevők, hogy könnyebbé váljon a mozgásuk jogi, társadalmi környezetben is. Senki számára ne jelentsen gondot, ha például társaságot alapít, és úgy dönt, hogy közreműködői formában szeretne dolgozni. Igaz, hogy sok lépéshez ügyvédre van szükség, de ha a tudással felvértezett orvos elmegy hozzá, már pontosan tudni fogja, mit akar, és képes lesz célirányosan kérdezni. Az ügyvéd ellenőrzi és javítja, amit kell.

Milyen a kurzus szerkezete?
– Szó lesz tehát a jogi környezetről, amely egyre kiterjedtebb az uniós jog révén. Foglalkozunk a kamara felépítésével, a kamarai törvénnyel, a folyamatos vitára okot adó etikai kódexszel. Közigazgatási ismereteket is anyújtunk, itt a többi mellett a hivatali hatáskörökkel, a kancellári jogkörrel, az állami kórház igazgatásával, a vezetési jogkörrel kapcsolatos ismereteket szerezhet a kolléga. Foglalkozunk a társadalmi szervezetekkel, az egészségügyben működő többi kamarával, és általában a kamarákkal, a szakszervezetekkel is.

Hangsúlyosan szerepelnek a polgári jog alapfogalmai, a személyiségi jogok, a kötelmi jog, a kártérítések, szerződések joga. A büntetőjogban kiemelten kezeljük például a gondatlan veszélyeztetések körét, a közbeszédben ugyanis az orvosi műhiba minduntalan keveredik a tévedés fogalmával. Részletesen áttekintjük a magyar egészségügy felépítését, az állami egészségügy sajátosságait, az állami forrásból működtetett szolgáltatókat, de szó lesz természetesen a privát egészségügyről, annak helyzetéről is. Gazdálkodási, valamint kommunikációs ismereteket szintén közlünk. Ezek az alapvetően fontos információk, amelyeket az oktatásba építettünk.

A legfontosabb, a napi munkában megkerülhetetlen munkajogi ismeretek, mellyel mindenki találkozik, kiemelten szerepel, módszertant adunk eddigi tapasztalataink és tudásunk alapján a munkajogi ügyek intézéséhez.

Kiktől és milyen időbeosztással tanulhatnak az érdeklődők?
– Figyelembe véve a kollégák idejét, elfoglaltságát, először egyszemeszteres kurzusban gondolkodtunk. Végül három hetenként, szombaton tervezzük, így lazább és jobban tervezhető a résztvevőknek. Előre közöljük az egész éves program időbeosztását, így a szabadidő, ügyelet is előre tervezhető. Nyolcvannégy órát kell abszolválni, és ha alkalmanként 6 órával számolunk, így 16 alkalomra van szükség. A képzés januártól indul, de ezzel az ütemezéssel túllépünk a féléven, akkor viszont december 16-ra futna ki az óraszám, mert a két nyári hónapot természetesen kihagynánk. Elképzelhető az is, hogy a 3 hetes kurzusokat néhányszor 2 hetesre sűrítjük, de értelmesen, nem rohanva szeretnénk átadni a tudást. Az oktatás a MOK budapesti székházában folyna, interaktív lenne.

További részletek a teljes interjúban, az Orvosok Lapja 2016/10. számában.