Nagy szerepet vállalhatnának az éttermek az elhízás visszaszorításában, ha a menükön fel lennének tüntetve a kalóriaértékek.
Ha az éttermekbe járók 10%-a közel 100 kalóriával csökkentené a fogások kalória értékét, már évente 38,9%-al csökkenne a bevitt éves súlyfelesleg az 5 évesnél idősebb korosztályban - olvasható a Los Angeles Megyei Közegészségügyi Intézet tanulmányában.
„Az elhízás manapság a legsúlyosabb egészségügyi probléma" – nyilatkozta Jonathan Fielding, a megyei közegészségügyi igazgató.„A tanulmány hangsúlyozza, hogy ha a fogyasztók tájékozódhatnának a megfelelő kalóriaértékekről a fogyasztás alkalmával, átgondolt döntésükkel drámai javulás lenne elérhető az elhízás epidemiológiailag kérdésében."
Egy tárgyalás alatt lévő törvényjavaslat szerint 15 vagy ennél is több étterem hálózatot köteleznének Kaliforniában a menük minősítésére. Múlt évben már elfogadtak egy hasonló törvényjavaslatot, amit Arnold Schwarzenegger kormányzó vétózott meg még októberben azzal, hogy nem lenne igazságos az étterem tulajdonosok számláját növelni a minden egyes menüpontra kiszámított összetevők tápértékének feltüntetésével.
További megfontolás tárgya, hogy a tápanyagértékeket ne a menükön, hanem egyéb ismertető füzeteken, kiadványokon, tálcapapírokon tüntessék fel.
A Los Angeles megyei vizsgálatok szerint 1997-ben 14,3 % volt az elhízott felnőttek aránya, míg ez 2005-re 20,9 % -ra emelkedett.