• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

Lapszemle MA 06:03 Forrás: telex.hu
Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

Az orvostudomány tényleg kutatja a témát, olyan helyeken foglalkoznak egészen komolyan a férfinátha jelenségével, mint a Harvard Egyetem.

A man flu, avagy férfinátha definíciója a Cambridge-i Egyetem nagyszótára szerint „Olyan enyhe betegség, például egy megfázás, amit a beteg sokkal súlyosabbként érzékel és mutat be, mint amilyen az valójában. Ez a személy általában férfi.” Ami ugye arra utal, hogy ilyen dolog nincs is, csak a férfiak eljátsszák. Persze mind tudjuk, hogy az objektív valóság ezzel szemben az, hogy a férfinátha egyáltalán nem tréfadolog, és általában súlyosabb fájdalmakkal jár, mint egy ikerszülés előtti 16 órás vajúdás - írja a telex.hu.

Az orvostudomány ugyanis tényleg kutatja a témát, olyan helyeken foglalkoznak egészen komolyan a férfinátha jelenségével, mint a Harvard Egyetem orvosi részlege vagy a mértékadó orvosi szakfolyóirat, a British Medical Journal. Ennek ellenére a mai napig nem született rá megnyugtató magyarázat.

Arra elég erős statisztikai bizonyítékaink vannak, hogy a férfiak egy-egy járvány során általában súlyosabb fertőzésen esnek keresztül, mint a nők. Így volt ez a Covid éveiben, de már a spanyolnátha idején is. Ezt persze legalább részben megmagyarázzák viselkedésbeli különbségek: a férfiak átlagosan kevésbé hajlamosak a fertőzéseket megelőző elővigyázatosságra, de arra is, hogy orvoshoz menjenek, ha tüneteket észlelnek magukon; és jellemzőbbek náluk az olyan, gyakorlatilag minden betegséget súlyosabbá tevő szokások, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

De emellett biológiai különbségek is vannak, amelyek miatt a nők immunrendszere átlagosan erősebb, mint a férfiaké. A vírusok vagy baktériumok megjelenésekor az immunválaszuk gyorsabb és erősebb, a szervezetük több antitestet és gyulladáskeltő fehérjét termel, ha fertőzést észlel. Ennek az az oka, hogy az immunrendszer működéséért felelős gének egy részét az X-kromoszóma tartalmazza, illetve a legfontosabb nemi hormonok, a tesztoszteron és az ösztrogén is hatással vannak az immunválaszra, előbbi visszafogja, utóbbi inkább erősíti azt.

Ez így szép kerek háttér lenne a férfinátha létezésének bizonyítására, azonban vannak kutatások, amelyek ennek épp az ellenkezőjét támasztják alá. Ezekről a teljes cikkben olvashat