Fitonutriensek: erős, bár még kevéssé ismert fegyver a Helicobacter pylori okozta fertőzésekben.
A Helicobacter pylori (H. pylori) nevével az utóbbi évtizedekben ismerkedhettünk meg. Jelenléte peptikus fekélyt, és még jó néhány emésztőrendszeri megbetegedést okozhat (lymphoma, adenocarcinoma), amelyek előzményét a gyomor idült gyulladása képezi.
A baktériumról kiderült, hogy inkább elősegíti, mint okozza a daganatos megbetegedések kialakulását, tehát kiiktatása (antibiotikum kúra) önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a jelenlétével összefüggésben lévő gyomorrák betegséget elkerüljük. A gyulladást és a rákkeltő közvetítő anyagokat kell ellenőrzés alá vonni.
A kutatók legújabb eredményei alapján hatásos lehet, ha megfelelő fitonutrienseket, azaz biológiailag aktív növényi anyagokat juttatunk szervezetünkbe. Remek választás a zöld tea, mely a közismerten sok jótékony hatása mellett segíthet a H. pylori okozta emésztőrendszeri gyulladás csökkentésében is. Hatásának mechanizmusa összetett, de a lényeg, hogy a zöld tea fogyasztásával többek között az emésztőrendszeri megbetegedések, például fekélyek kialakulásának esélyét is csökkenthetjük. A zöld teához társként kínálkoznak a brokkoli, a fokhagyma, a probiotikus baktériumok és mások.
A betegségek kapcsán legtöbbünknek gyógyszerek jutnak eszébe, pedig sok táplálékunk tartalmaz olyan összetevőket, melyek segítségével egy betegség gyógyítása inkább teák, italok, vagy ételek fogyasztását jelenti, mint kapszulák rendszeres fogyasztását.
(Forrás: Lee SY., és mtsai: Phytoceuticals: mighty but ignored weapons against Helicobacter pylori infection. J Dig Dis. 2008 Aug;9(3):129-39.)