• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hat halál a táplálékkiegészítő miatt?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Fél év után leállítottak egy két évre tervezett tanulmányt, mert a vizsgálatba bevont betegek közül hatan meghaltak.

Az l-arginint szervezetünk – elsősorban a vese – is képes előállítani, de ha ez a szintézis nem elég, vagy nagyobb a szükséglet – pl. súlyos égési sérüléskor -, szükség lehet kívülről bevitt pótlásra is, tehát az l-arginin semi-essentialis aminosav. Fontos szerepe van az a nitrogén-monoxid (NO) szintézisben: ennek tulajdonították, hogy csökkenti az erek merevségét. Igazi népszerűségét és a világpiacon csak tonnákban mérhető fogyasztását azonban főleg annak köszönheti, hogy a fehérje-szintézist is fokozza, növeli a bőr alatti szövetek víz-visszatartását és ezért a testépítők szerint még szebbé teszi a mind jobban dagadó izmok látványát.

A VINTAGE MI (The Vascular INTeraction with AGE in Myocardial Infarction) tanulmányt 2002. elején azért indították el, hogy megvizsgálják: infarktus után az idős betegek jobban javulnak-e, ha l-arginint is kapnak az addig használatos gyógyszerek mellé. A két évre tervezett, placeboval kontrollált, kettős-vak vizsgálatba 60 évesnél idősebb betegeket vontak be, akiknek ST-elevációval járó szívizom infarktusa volt. Az önként jelentkező betegek fél éven át szedték az l-arginint, vagy a placebot.

Az l-arginin kezeléstől a kutatók sokat vártak, mert az értágító hatástól azt remélték, hogy csökken az artériás érellenállás, javul a vérkeringés – föltételezés szerint a szer csökkenti a vérnyomást is, de javasolják anginás mellkasi fájdalom ellen, szívelégtelenségben és szexuális funkciózavarokban. A vizsgálatban mérték a szív teljesítményét és az erek falának merevségét, illetve annak változását a fél éves kezelés során.

Az eredményeket folyamatosan követő, a vizsgálatot végzőktől független bizottság a két évre tervezett tanulmányt fél év után leállította, mert az l-arginin nem növelte szívinfarktus után a betegek szívének teljesítményét, nem csökkentette az érfal merevségét, ezzel szemben növelte az infarktus utáni halálozást. A tanulmányba bevont 153 önkéntesből a táplálékkiegészítőt szedők közül hatan meghaltak, míg a placebo csoportban a vizsgálati időszak alatt egyáltalán nem volt halálozás.

A tervezettnél korábban, a betegek biztonsága miatt befejezett tanulmány eredményeit a kutatók úgy foglalták össze, hogy ennek alapján infarktus utáni állapotban l-arginin szedése nem ajánlható. További kutatásokra van szükség annak tisztázására, hogy egészséges emberek számára, valóban a táplálék kiegészítésére használt adagokban van-e veszélye az l-arginin szedésének és általában mind több szó esik arról, hogy lehetőleg minden, természetgyógyászatban alkalmazott kezelést, terápiát megfelelő tudományos kontrollal kell megvizsgálni.

(Forrás: JAMA, 2006.295:58-64.)