• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mit tartalmaz az élelmiszer?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az Unilever is csatlakozott az Európai Unió önkéntes tápérték-címkézési kezdeményezéséhez.

Az élelmiszerek összetevő listáján és a tápértéktáblákon levő információk mindannyiunk számára fontosak. Ma már egyre több gyártó érzi felelősségének, hogy átfogó tájékoztatását nyújtson, ezért termékeik összetevőjén túl, tápanyag táblázat is rákerült a csomagolásra. A fogyasztói tudatosság növekedése olyan trend, amelyet az Unilever sem hagyhat figyelmen kívül, így a vállalat csatlakozott az Európai Unió önkéntes tápérték-címkézési kezdeményezéséhez.


Összetevőlistát természetesen minden terméknél kötelesek a gyártók feltűntetni, mely csökkenő mennyiségi sorrendben mutatja a termék alkotóit. Tápanyag adatokat csak akkor kötelező azonban megadni, hogy az adott termékből egységnyi mennyiség(általában 100 g) mennyi energiát, fehérjét, szénhidrátot (ebből cukrot), zsírt (ebből telített zsírt) nátriumot és rostot tartalmaz, amennyiben a termék csomagolásán van olyan állítás, szövegezés, amely a termék egészségre való hatásával foglalkozik.


2007-től a nagyobb gyártók, így például az Unilever is, egy önkéntes jelölési rendszert is bevezetnek a fogyasztók jobb tájékoztatásáért. A termékek csomagolásán a jelenleginél teljesebb formában tüntetik fel az adott élelmiszer összetételére vonatkozó legfontosabb tápanyag-információkat. A fogyasztók így egyszerű, objektív és egységes információkhoz juthatnak arról, mit tartalmaz az adott étel vagy ital, így segítve őket, hogy tudatosabban döntsenek az étrendjükről.

A rendszer lényege, hogy a csomagoláson látható lesz a termék egy adagra vetített energia (kilokalória) tartalma, vagy hosszabb változatban az energia, cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium mennyisége, illetve az, hogy ezek a tápanyagok egy felnőtt napi tápanyag szükségletének -ez az ún. Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ)- hány százalékát teszik ki.


Ha egy vásárlóban bizonyos termékkel, vagy azok összetevőivel kapcsolatban mégis kételyek merülnek fel, érdemes felhívni a gyártó cég információs vonalát, esetleg egy független harmadik fél (Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet /OETI/, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat /ÁNTSZ/ vagy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége /MDOSZ/) véleményét kikérni.