• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szent Patrik étkezhetett egészségesen

Egészségmagazin Forrás: MTI

Szent Patrik megengedhette magának az egészséges étkezést.

A manapság egészségesnek tartott, ám drága ételekhez hasonlókat - gabonaféléket, halat, tengeri hínárt - fogyaszthatott annak idején Szent Patrik, Írország védőszentje - állapította meg az a kutató, aki az V. századi írországi étkezési szokásokat tanulmányozta. Regina Sexton élelmiszertörténész szerint a korabeli szerzetesek feljegyzései azt mutatják, hogy a keresztény hittérítőként Írországban élt Patrik táplálékát gabonafélék, tejtermékek, mint például aludttej, annak ízesített változatai, kemény és puha sajtok alkották.

"Nyugodtan mondhatjuk, hogy az elhízás nem volt probléma azokban az időkben, az élelmiszerellátás a szezonális, egészséges termékekre alapult és a mai viszonyokhoz képest igencsak szerény volt" - magyarázta a University College Cork kutatója.

A majdani szentnek, aki az V. század elején rabszolgaként érkezett brit földről egy valószínűleg hosszú és éhséggel kísért úton az Ír-szigetre, be kellett érnie zabkásával, zabkásalevessel és tésztaszerű ételekkel. Különlegességként fogyaszthatott tyúk és lúdtojást, mézet, tengeri hínárt és almát, fűszerként pedig vadfokhagymát és vízitormát.

Az ír menü része volt ebben az időban a hal - lazac, pisztráng, angolna - és a sertéshús is. A lapos kenyeret zabból és árpából készítették, esetleg egy kis rozsból, vagy a sokkal különlegesebbnek tartott búzából.

"Ironikus, hogy az akkor elérhető élelmiszerek többségét ma egészséges élelmiszernek nevezzük, amelyek drágábban szerezhetők be" - hangoztatta Sexton.

Szent Patriknak, Írország védőszentjének a napját március 17-én ünneplik Írországban.