• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tízmillió közül keresik az életmentő donort

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Már tízmillió csontvelődonor adatait tartják nyílván a nemzetközi regiszterben.

Összesen negyvenkét ország hetvenöt őssejtdonor - regiszterének immáron 16 éve fejlődő együttműködése vezetett az örömteli hírhez, hogy a Nemzetközi Csontvelődonor Regiszter (BONE MARROW DONORS WORLDWIDE, BMDW) immáron tízmillió donort tart nyílván. Ez alkalomból közleményben köszönték meg a donornak jelentkezők önzetlenségét, ami lehetővé teszi a gyógyítást és a nemzetközi kutatást:


MEGKERESNI EGYET A 10 MILLIÓ KÖZÖTT


El tudja képzelni, mit jelenthet az ön számára az egyetlen olyan személy megtalálása, aki meg tudja menteni az ön életét?


Minden évben emberek ezreinél diagnosztizálnak olyan életet veszélyeztető betegségeket, mint a leukémia vagy egyéb vérképző rendszerbeli rendellenességek. Ezen betegségek gyógyszeres kezelése lehetséges ugyan, de a kezelés nem biztos, hogy eredményes.


A betegek egy része a saját családjában talál szövettípusban megegyező donort, de nagy részük nem rokon donorra szorul. Az ő számukra történhet kerestetés a BMDW-nek nevezett adatbázisban. Minden vérképző sejt donor jellemzői névtelenül megtalálhatóak ebben az adatbázisban. A csontvelődonorok és a köldökzsinórvér-egységek regisztere novemberben eléri a 10 milliós létszámot. Ettől kezdve a betegeknek világszerte 10 milliószoros esélye van az életre.


A betegeknek a világon mindenütt szükségük van csontvelőt, vérképző őssejtet vagy köldökzsinórvért adományozó emberekre. Mivel az egyén HLA (szövetazonosító) típusa öröklött, a beteg saját etnikai csoportján belül nagyobb valószínűséggel talál neki megfelelő donort. Mivel a legtöbb regisztrált donor Európában és Észak-Amerikában él, egy Észak-Nyugat-Európai eredetű beteg esélye viszonylag magas arra nézve, hogy potenciális donort találjunk neki a regiszterben, egyéb etnikai csoportok esélye a megfelelő donorra azonban lényegesen kisebb.


A csontvelő és köldökvér-egységek nemzetközi cseréje nagyon fontos. A donációk több mint 35%-a nemzetközi kapcsolatokon keresztül történik. A nemzetközi donorszövetség azért alakult meg, hogy útmutatót adjon a vér-őssejtek gyűjtésére és szállítására vonatkozóan, valamint minőségi standardokat biztosítson a betegek és a donorok egészségével kapcsolatban.

Napjainkban több mint 42 ország több mint 56 regisztere és 19 köldökvér-regisztere dolgozik együtt a közös cél érdekében.
Azon betegek ezreinek a nevében, akik ezt az esélyt megkapták az életre, a BMDW és a WMDA szeretné megköszönni minden donornak azt a vállalását, hogy megmenti egy idegen életét.
Leiden, 2005. November 16


A nemzetközi regiszter története és tevékenysége
A Magyar Csontvelő Donor Regiszter