• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vigyázz – veszélyes tea!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A nők szívesen fogyasztják az epreset, a feketeteákat, a zöld teát, és persze a különböző gyógyteákat.

Tea. Egy jó forró tea. Édesen? Inkább keserűen, mindenféle ízesítés nélkül? Az olyan jó… Tiszta. Mint most a lelkünk – úgy illik, hogy élvezzük azt, amiben nincs édesítő, tej, citromlé, ki hogy fogyasztja.
Ez is egy szertartás.
Ahogy a víz buborékait elnézi az ember, vagy ahogy elszíneződik a folyadék, és aztán mindenütt ott az a finom illat…! A nők szívesen fogyasztják az epreset, a feketeteákat, a zöld teát, és persze a különböző gyógyteákat.
A jó forró italt azonban sokan mégis ízesítik.

Ebben az esetben nem árt tudni:
A legjobb édesítőszer természetesen a méz. Természetes, finom. Az egyébként fertőtlenítő hatású anyag azonban még akár mérgező is lehet. A szakemberek azt mondják, hogy a 60 fok fölé hevített mézben olyan toxikus anyagok keletkeznek, amelyeket jobb nem elfogyasztani. Ilyenkor enyhén mérgezővé válik ugyanis.
A cukor legjobb, ha barna – a fehérítés technikai folyamata ugyanis csökkenti az édes anyag értékét. A mesterséges édesítők adalékanyagai között állítólag vannak rákkeltők is.

Citromlé: itt is ügyelni kell arra, hogy ne a forró teába öntsük az egyébként is felhígított lét. A 30-50%-os gyümölcstartalmú sűrítmény – vagy inkább higítmány? – persze fel van javítva mesterségesen létrehozott C-vitamminnal, hogy azért mégse panaszkodjunk. Igaz, a tudósok szerint a szervezet a felesleges, túl nagy mennyiségű C-vitamint kiüríti… Csakhogy egy másik kutatóorvos azt mondta, hogy ha túl sok a C-vitamin bevitel, a vizelettel távozik még az is, amelyre pediglen szükségünk lenne!

Víz. A csapvízzel számos probléma van a szakértők szerint – de van megoldás. Igazi, finom teát csak lágy vízből lehet készíteni. Ez azt jelenti, hogy a felforrás pillanatától számítva még 2-3 prcig főzni kell a keményvizet.

Egyes teafajtáknál kb. negyed óra múlva kioldódik a csersav, ettől keserűvé válhatnak. Ami nem feltétlenül rossz, különlegesebb lesz az aromája.

A zöld tea élénkít. De csak akkor, ha bizonyos ideig áztatjuk! Egy idő után ugyanis nemhogy frissít, de éppenhogy nyugtat a zöld tea.

És a koffein. Terhesség alatt nagyon óvatosan, mérsékelt mennyiségben fogyasszunk csak fekete teákat. Köztudottan ezek vetekszenek a kávéval! Grafikonon ábrázolták e két folyadék hatását a szervezetre. A kávé hirtelen és drasztikusan megemeli a vérnyomást. Aztán ez ugyanolyan hirtelen le is csökken. Ezzel a durva váltással nagyon megterheli a szervezetet, a szívet. A tea viszont más: szép lassan emelkedik a vérnyomás, aztán ezt egy darabig tartja, majd ugyanígy, szépen lassan csökken. Szóval a szívnek jobb a teintartalmú tea.

De persze teázni jó.
A tea mellé egy jó könyv, vagy beszélgetés, meghittség… Igazán fel tud tölteni energiával.
Mert valami kell.
Ebben a feszült, csupa stressz, csupa düh és harag világban bizony jó, ha van valami testet-lelket melengető dolog. És még jobb, ha ehhez a valamihez – van valaki is. Mindig akad, aki meginna velünk egy csésze jó forró teát…