• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Maratoni futás: vízmérgezés-veszély

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Tavaly a versenyzők közül mintegy háromszázötvenen fejezték be alacsony vérnátrium szinttel a futást.

A New York City maratoni futás idén november 6.-án lesz. A versenyre tavaly 35.000-en neveztek be, és az előre jelzések szerint idén sem lesznek kevesebben. Ez évben a sportesemény orvosai különleges óvatossággal készülnek arra a napra. Mindent elkövetnek, hogy valamennyi futó tudja, mennyit kell és szabad innia.


Az óvatosság magyarázata, hogy a tavalyi versenyen megismétlődött a több éves tapasztalat: a legtöbb futó „túlissza" magát. Sokan már indulás előtt sok vizet vesznek magukhoz és minden pihenő ponton ismét isznak. A következmény: tavaly a versenyzők közül mintegy háromszázötvenen alacsony vérnátrium szinttel, „vízmérgezéssel" fejezték be a futást, és többen kórházba kerültek. Ez újabb veszélyt jelent, mert a sportorvosok tapasztalata szerint a kórházban dolgozó kollégák a maratoni versenyről beszállított futóknál kezdődő kiszáradásra gondolnak, és ha nem megfelelő sótartalmú folyadékot adnak, a vízmérgezést fokozhatják, ami végzetes következményekkel járhat.


A fölhígított vér következtében víz áramlik a sejtekbe, az agyszövet is megduzzad, az agynyomás fokozódik, ami halálhoz vezethet. A verseny orvosigazgatója, Dr. Lewis G. Maharam a verseny előtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „A futóversenyek történetében még nem volt olyan eset, hogy valaki kiszáradás miatt meghalt volna, ezzel szemben sok olyan sportolóról tudunk, aki hyponatrémia miatt vesztette el az életét".


Idén először a versenyzők számára készített információs anyagban szerepel, hogy a futók 20 percenként legfeljebb 240 ml. vizet fogyasszanak. Az információt a televíziók és rádiók útján is igyekeznek minden résztvevőhöz eljuttatni és fölhívják figyelmüket a túlzott folyadékbevitel veszélyére. A Boston maraton idején 2002-ben igen meleg volt, akkor a futók 13 százalékánál észleltek alacsony vérnátrium szintet. Ha a versenyző azt hiszi, hogy rosszullétét, hányingerét a folyadékhiány okozza és vízzel „rátölt", életveszélyes állapotba kerülhet.


Noha a verseny támogatói között ott van a Gatorade cég is, mely most vezeti be új termékét, a „Gatorade Endurance Formula" nevű, sportolóknak szánt üdítőt, a verseny szervezői azt is megjegyzik, hogy az úgynevezett „energia-italok" semmivel nem jobbak a víznél – húszpercenként ezekből is legfeljebb 240 ml. fogyasztása ajánlott.

(Forrás: ACC Heart Health News, 2005. november 2)