• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Altató - és lélegeztető gépek új tendere

Egészségpolitika Forrás: Egészségügyi Minisztérium

A meghirdetett tendert visszavonta, és soron kívül új kiírást kezdeményezett a minisztérium.

Az SG 202. számú „Altató munkaállomások, lélegeztető gépek és betegőrző monitorok beszerzése 13 termékcsoportban" tárgyú Egészségügyi Minisztérium ajánlati felhívást 2005. november 26-án tették közzé, amely a Ted (tenders electronic daily- Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához) honlapján (ted.publications.eu.int) is megtalálható volt. Az eredeti ajánlattételi határidő 2005. december 1-je volt.


A határidő lejáratát megelőzően a Közbeszerzési Döntőbizottságon több cég jogorvoslati eljárást kezdeményezett a közbeszerzési eljárással kapcsolatban. Kifogásolták a rövid felkészülési időt, a túl szigorú referencia-követelményeket és a túl magasra emelt színvonalat.


A jogorvoslati eljárás megindítása, illetve lebonyolítása időveszteséget okozott volna a pályázatban, amelynek hátrányos voltát a pályázó/igénylő egészségügyi intézmények színvonalas betegellátása sínyli meg, hiszen az aneszteziológiai és intenzív terápiás géppark korszerűsítésének sürgető igényét a géppark előrehaladott életkora, valamint az elavult orvos-technikai tudásszintjük is indokolja.

Épp ezért, az össztársadalmi jelentőséggel is bíró projekt időre és maradéktalanul történő megvalósulása érdekében döntött úgy az Egészségügyi Minisztérium vezetése, hogy a meghirdetett tendert visszavonja, és soron kívül új kiírást kezdeményez az Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Szakmai Kollégium hathatós közreműködésével. Ez volt az egyetlen olyan racionális lépés, amellyel a betegellátás színvonalának mielőbbi korszerűsítése érdekében – a kormány döntésének megfelelően - a projekt teljes bizonyossággal legkésőbb jövő év tavaszára maradéktalanul megvalósulhat, és minden – külön pályázat útján - nyertes egészségügyi intézmény használatba veheti a szükséges gépeket - tudatta közleményben az Egészségügyi Minisztréium.


Az új ajánlati felhívás elkészült, és közzététel céljából hivatalosan megküldték az Európai Unióba a múlt héten, 2005. december 16-án pedig már meghirdették a tendert (száma: 238791-2005 HU-Budapest: Gyógyászati eszközök, 242/2005), amely a Ted (tenders electronic daily- Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához) honlapján már elérhető.


Így az eredeti tervekhez képest csak egy hónappal tolódik el az a végső határidő (várhatóan 2006. május 31.), amely időpontra az összes gépet leszállítva beüzemelik az egészségügyi intézményekben, és így a már régóta szükséges beszerzés megvalósulásával a legkritikusabb állapotú és a legnagyobb törődést igénylő pácienseket ellátó szakterületek – intenzív ellátás, aneszteziológia - felszereltségükben minél hamarabb Európai Uniós színvonalra kerülnek - áll a közleményben