• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszeráremelés: kapkodhatnak a patikák

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Lehet, hogy nem ér el minden patikába az új árakról szóló lista január másodikáig.

Mivel a támogatott gyógyszerek árváltozásáról szóló lista némiképen módosult, s ezért csak holnap jelenik meg hivatalos kihirdetést jelentően a közlönyben, ezért lehet, hogy nem jut el időben minden patikába - tudta meg a Weborvos.


Lengyel Gábor, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője lapunk kérdésére elmondta, ma egyeztettek a patikai rendszergazdák vezetőjével és átadták a végleges árlistát, így megkezdődhet annak terítése a csaknem háromezer gyógyszertár között.


Ismereteink szerint körülbelül a patikák felében on-line módon, tehát azonnal átállíthatók a gépek az új árakra, ám a többiek postán kapják a listát tartalmazó adathordozót, így elképzelhető, hogy ismét lesz némi kapkodás az átárazásnál annak érdekében, hogy január másodikán már ne legyen zavar.


Mindazonáltal - hogy jó hír is jusson szilveszter előtt - a gyógyszertárak január másodikától - az új adójogszabályoknak megfelelően - csökkentik a gyógyszertárakban kapható, eddig 25 százalékos Áfát tartalmazó árakat, így jónéhány termék - nem gyógyszer! - olcsóbbá válik.


Ami a gyógyszerárakat illeti, január elsejétől 95 olyan gyógyszer ára csökken a patikákban, amelyeket eddig is támogatott az állam, további 70 készítmény pedig januártól kerül fel a támogatási listára. A többi támogatott patikárium esetében az átlagos áremelkedés nem éri el még az egy százalékot sem - foglalta össze közleményben a Miniszterelnöki Hivatal.


Az említett 95 gyógyszerért átlagosan 28 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni a patikákban, ami 528 forintos megtakarítást jelent átlagban.


Ezen belül az árcsökkenés legnagyobb mértékben olyan vérnyomáscsökkentőket érint, amelyek a betegek körében közkedveltek: ezeket összesen mintegy 60 ezer ember használja. Ráadásul ezek a vérnyomáscsökkentők legújabb generációjához tartoznak, s lényegesen kevesebb a mellékhatásuk.
Ebben a körben a társadalombiztosítás jelenleg a teljes ár felét fizeti, januártól viszont a támogatás mértéke 70 százalékra nő. Ha ugyanezt a már említett 60 ezer ember szemszögéből nézzük, akkor az a rész, amit nekik kell fizetniük, mintegy 40 százalékkal, azaz fejenként csaknem ezer forinttal lesz kevesebb januártól.
Szintén január 1-jétől nő az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által befogadott készítmények száma - azokról a gyógyszerekről van tehát szó, amelyeknek az árát részben az állam fizeti ki. A támogatott gyógyszerek listáján jelenleg mintegy ötezer készítmény szerepel, ami az év elejétől további 70-nel bővül. Ezek között szerepel tíz, úgynevezett innovatív termék is; vagyis olyan készítményekről van szó, amelyekkel azonos hatóanyagú termék korábban nem volt rajta a listán.


Ezzel egyidejűleg 489 támogatott készítmény térítési díja fog növekedni, de egyiké sem jelentős mértékben: az emelkedés összességében nem éri el még az egy százalékot sem. Ez a legtöbb, összesen 225 gyógyszer esetében nem jelent nagyobb drágulást tíz forintnál; de még a legdrágább szereknél sem lesz több az emelkedés 65 forintnál.


A kormány egyébként 2004-ben kötött megállapodást a gyógyszer-gyártókkal és forgalmazókkal. E szerint a termelői árak emelésére kizárólag az ezer forintnál olcsóbb készítmények esetében van lehetőségük. A megállapodás értelmében az emelés mértéke legfeljebb 45 forint lehet, ha a termelői ár nem több 600 forintnál; máskülönben az áremelés felső határa 70 forint - emlékeztet a közlemény.