• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kormányszóvivői cáfolat a légimentés helyzetéről

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A tettek a kormányt igazolják, tények a magyarországi légimentés helyzetéről.

Gógl Árpád szavaival megalapozatlanul támad szakszerű javaslatokat, a légi mentés korszerűsítésére tett, hamarosan beérő kormányzati lépéseket - áll a közleményben, amelyet a volt egészségügyi miniszter tegnapi kijelentéseire reagálva juttattak el a sajtóhoz.


A közlemény szerint a már kiírt közbeszerzési pályázat alapján még ez évben 1, a jövő év elején 2, míg a jövő év második felében újabb 2 vadonatúj mentőhelikopter állhat szolgálatba. A kettő, már eddig is meglévő, de éppen franciaországi nagyjavításon áteső helikopter januári visszaérkezésével jövő év végéig 7 tökéletes állapotú helikopter repülhet Magyarországon.


Nem beszélve arról az öt, eddig is működőképes, bár kétségkívül sokat használt helikopterről, amelyekkel idén is zökkenőmentesen megoldották a mozgalmasabb nyári-őszi időszak feladatait. (A pécsi gépet a miskolci jármű nagyjavítása idejére kellett átirányítani. Pécsett – a helikopter hiányának ellensúlyozására – plusz eset kocsit állítottak be, amelyen a pécsi helikopter szakszemélyzete dolgozik.)


Az új gépekkel együtt jövőre nem csak az összes légi bázis folyamatos működése oldható meg, hanem az első negyedévben beindul egy hatodik központ is. (Majd 2007-től egy hetedik is)
Mindeközben idén november végi beadási határidővel kórházi mentőhelikopter leszállópálya kiépítésére lehet pályázni. 100 millió Ft összértékben nyílik így lehetőség arra, hogy a jelenlegi 10 helyett, 25-30 kórházban landolhassanak a helikopterek.
Mindez garancia arra, hogy végre – az eddigiektől eltérően – a helikopterek tényleg berepülhessék csaknem az ország teljes területét, a jelenlegi 7-8 perces felszállási idő helyett 2-3 perc alatt a levegőbe emelkedhessenek és ne csak nappal, hanem éjszaka is emberéletet menthessenek.


Ennek szükségességét legalábbis illenék ismernie Gógl Árpádnak , hiszen egészségügyi miniszterként ugyanezekkel a hiányosságokkal kellett szembenéznie.


A jelenlegi kormány eltökélt a sürgősségi betegellátás korszerűsítésére, a 100 lépés programban eddig megtett intézkedései ezt igazolják. Az előző kormány, bár meghirdette a programot, cselekedni elfelejtett.
Batiz András
kormányszóvivő