• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Papíron sem mehet kórházba a magánbeteg

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Változatlanok az orvosi gyógyszerrendelési lehetőségek, kivéve a magánorvosi praxist, ahol november 1-től nem írható fel kiemelt támogatással patikaszer.

Még egy szegmense van a gyógyszerrendelésnek, ahol módosultak a szabályok. Szűkítették az úgynevezett pro família – amelynek keretében legközelebbi hozzátartozóinak írhat fel gyógyszert az orvos – kereteit: már itt sem lehet 90 illetve 100 százalékos támogatással gyógyszert rendelni. Mindezt mai, rendkívüli sajtótájékoztatóján nyomatékosította az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese, miután az egyik napilap ma megjelent cikke szerint az egészségbiztosító szerződésbontása miatt a háziorvosok november elejétől gyakorlatilag nem írhatnának fel gyógyszert betegeiknek. Holott a történet – Székely Tamás szerint – egészen másról szól.

Még a nyáron kezdődött meg az az intézkedés sorozat, amely többek között a gyógyszerkassza védelme érdekében született. Ám a rendelkezések nem csak a patikaszerek ártámogatására elkülönített keret kordában tartását szolgálja, hanem igyekszik rendet tenni a meglehetősen kusza gyógyszerrendelési szabályok és szokások között. Ennek első lépéseként november 1-i hatállyal az egészségbiztosító megszüntette a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál dolgozó doktorok azon szerződését, amelynek birtokában támogatott medicinákat rendelhettek. Az egyéni szerződések helyében ugyanis intézményi lépett. Vagyis: a kórház, klinika, szanatórium, szakrendelő és háziorvosi vállalkozás finanszírozási szerződésének melléklete tartalmazza, hogy ki, milyen támogatással rendelhet gyógyszert. Ez a lépés elsősorban a kórházakban, szakrendelőkben dolgozó orvosokat érinti, hiszen a „generális" jog helyébe a menedzsment döntése lépett. A jogosulatlan rendelés, illetve a hibás recept miatti büntetést egyébként ettől kezdve az intézmény fizeti, tőle vonja le az egészségbiztosító.

Más téma a magánorvosokat érintő intézkedés. Tőlük egyelőre a 90 illetve 100 százalékos támogatású gyógyszerek felírásának jogát vonták meg, de az OEP vezetői korábban nem rejtették véka alá: ez csupán az első lépés… Portálunk kérdésére – nem kell-e attól tartani, hogy a magánrendelésre járó beteget „papíron" megjelentetik az intézményben is, ily módon biztosítva számára a kiemelt támogatású gyógyszert – Székely Tamás csupán annyit mondott, az OEP rendelkezik olyan informatikai módszerrel, amelynek segítségével kiszűrhetők e kísérletek. Hozzátette, az okirathamisítás büntetőjogi kategória. Jövőre megkezdik a háziorvosok szigorúbb ellenőrzését is, mivel az egészségbiztosító informatikai rendszere képes lesz – a leadott jelentések alapján – ellenőrizni, hogy valóban sor került-e orvos-beteg találkozásra.

Nem rendelhet viszont ártámogatással gyógyszert az az orvos, aki bármilyen jogviszonyban áll gyógyszer, valamint gyógyászati segédeszköz gyártóval vagy forgalmazóval, esetleg ilyen cégekben meghatározott tulajdonrészt birtokol. A magánorvosoknak ezzel kapcsolatban hivatalos nyilatkozatot kell tenniük. Aki ezt elmulasztja, az december 10-től egyáltalán nem írhat fel támogatott patikaszert. Kérdésünkre, vajon az egészségügyi intézmények dolgozóinak miért nem kell ilyen értelmű nyilatkozatot tenniük, a főigazgató-helyettes elmondta: a közalkalmazottakra összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak, amelyek betartatása a helyi menedzsment feladata és felelőssége.