• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pásztó: fizetnek, de nem annyit

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Megegyezésre jutottak a pásztói ügyeletes orvosok az önkormányzattal. A város védelmi Bizottsága zárt ülésen öt órán át tárgyalt az ügyeleti díjakról.

Pásztó, valamint 13 városkörnyéki önkormányzat közösen tartja fenn háziorvosi ügyeletét, amely 23 ezer ember ellátását biztosítja. Az itt szolgálatot teljesítő 14 orvos azonban egy éve nem vett fel ügyeleti díjat, mert elfogadhatatlanul alacsonynak tartották az addig fizetett 600 forintos ügyeleti óradíjat. Az orvosok azt szerették volna elérni, hogy 1800 forintra emelje azt az önkormányzat. Mivel nem jutattak megállapodásra, a heti negyven órán túli 8 órát meghaladó, immár nem kötelező ügyeletet többen nem vették fel. Ennek a kényszerítő körülménynek hatására tárgyalóasztalhoz ültek a polgármesterek az orvosokkal.

A zárt ajtók mögött folytatott megbeszélés eredményét Sisák Imre, Pásztó polgármestere ismertette. Eszerint 2004. november 1-től 2005. november 17-ig 1200 forintos óradíjat számolnak el a pásztói ügyeleteseknek. Az óradíj november 18-tól 1800 forintra módosul, s eszerint számolják a teljes 2006-os évben is az ügyeletért járó pénzt. Megegyezés hiánya így nem veszélyezteti a pásztói ügyeleti ellátást.

Az önkormányzatoknak az idei évre plusz egymillió forint kiadást jelentő megegyezést a polgármestereknek még jóvá kell hagyatni a testületükkel, ennek határidejét a felek november 30-ban állapították meg. Az orvosok azonban már mától vállalták a kötelezőn felüli ügyeleti munkát. Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke elfogadható kompromisszumnak nevezte a megállapodást, s közölte, Gyucsány Ferenc miniszterelnökkel november 23-án tárgyalni fog az uniós munkaidő és a túlmunka finanszírozásáról.

Dr. Nagypál Györgyi, aki elsőként tagadta meg a kötelezőn felüli munkát a Weborvosnak elmondta: örül, hogy megállapodásra jutottak, dolgozni akarnak, s most talán partnernek is tekintik őket.