• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ügyeleti idő: heti 60 óra, önként vállalva

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Januártól legfeljebb heti 60 órát dolgozhatnak a szolnoki baleseti sebészet orvosai, de nyilatkozatban kell vállalniuk az önkéntes többletmunkát.

Többek között a fentieket is tartalmazza az a most aláírt, friss megállapodás, amit főorvosi értekezleten ismertettek a szolnoki Hetényi Géza Kórház-rendelőintézetben. Október végén komoly konfliktus alakult ki az ügyeleti pert megnyert traumatológia orvosai és a kórház vezetése között, miután a jogerős ítélet az Európai Uniós ajánlásnak megfelelően született, ami szerint a kórházban töltött minden ügyeleti idő munkaidőnek számít – ismertette az ügy előzményét Tokár István, az intézményt fenntartó Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat elnöke.

A jelenlegi magyar törvények ettől eltérően rendelkeznek, ezért alakult ki komoly feszültség az orvosok és a kórház vezetése között – tette hozzá. A november 1. és december 31. közötti időszak munkarendjére vonatkozóan végül egy átmeneti megállapodást fogadtak el az érintett felek. A megállapodás azt is tartalmazta, hogy december 15-ig a 2006. január 1-től érvényes munkarendre vonatkozó megállapodásnak is létre kell jönni. Az ügy bonyolult, hiszen a kórház nem csak a traumatológiából áll, hanem még 353 olyan orvos és szakdolgozó van az intézményben, aki ügyeletet lát el az év során. Vagyis: minden dolgozó érdekét figyelembe kellett venni a megállapodásnál, azzal együtt, hogy a kórház is meg tudja őrizni a működési stabilitását – hangsúlyozta Tokár István.

A megállapodás szerint január 1-től a megelőző gyakorlatot alkalmazzák, figyelembe véve, hogy háromhavi munkaidő-keretben dolgoznak az osztály orvosai és a Kollektív Szerződésben rögzített bérezés, díjazás illeti meg őket. Rögzítették, hogy a heti 60 óra munkaidőt az osztály orvosai nem léphetik túl, és egyéni nyilatkozatban kell vállalni az önkéntes többletmunkát. A kórház vállalja, hogy a teljes ügyeletet követően kompenzációs pihenőidőt biztosít az orvosok részére. A jelenléti ívek pontos vezetése az eddigieknél szigorúbban, mindenkinek a személyes felelőssége mellett történik.

A megállapodás tartalmazza, hogy amennyiben az uniós ajánlásnak megfelelően országos intézkedés történik az ügyeleti idő díjazásával kapcsolatban, a jogszabályi változásoknak megfelelően a megállapodás tartalmát újra kell értelmezni, illetve az érvényét veszti. Amennyiben a kórház vezetése a most folyó perrel kapcsolatban – ami az orvosok korábbi többletmunkával kapcsolatos követelését tartalmazza – ajánlatot tesz a peren kívüli egyezségre, akkor a perben résztvevő orvosok a keresetüket visszavonják, illetve a pert szüneteltetik. Örülök a megállapodásnak, ugyanakkor az is a tényekhez tartozik, hogy a traumatológia orvosai és a kórház vezetése közötti végső megállapodás az orvosi kamara, illetve a közgyűlés elnökének közreműködése nélkül történt – nyomatékosította Tokár István.