• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vétózik az orvosi kamara

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Jogellenesnek minősítette az egészségügyi szolgáltatókkal kötendő alapszerződés módosítását az orvosi kamara.

A szükséges jogi lépések haladéktalan megtételére utasította a Magyar Orvosi Kamara (MOK) képviselő testülete az elnökséget az egészségügyi szolgáltatókkal kötendő alapszerződés módosításának tartalma miatt. A képviselő testület határozatban tiltakozik az ellen, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a MOK egyetértési jogát figyelmen kívül hagyva bocsátotta ki a módosítást. A vezető testület egyúttal a MOK tagjai számára indítványozza az alapszerződés aláírásának megfontolását.

A képviselő testület szerdai határozatát Éger István, a MOK elnöke ismertette sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a szerződés-módosítást ezekben a napokban postázza az OEP a szolgáltatóknak. Egy már kiküldött és hozzájuk eljuttatott példányt látva megállapították, hogy a MOK törvényben biztosított vétójoga ellenére sem vezette át az OEP a köztestület észrevételeit, sőt egyes részek a vélemény-nyilvánításukat követően kerültek az alapszerződésbe.

A MOK elnöke szerint főként azt a tételt kifogásolja a köztestület, amely az egészségügyi szolgáltató által a biztosítónak okozott esetleges kár megtérítésére vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha például pénzkezelésben, gyógyszerfelírásban az OEP kifogást talál, akkor azonnal kártérítési igénnyel léphet fel a szolgáltatóval szemben, vagy visszatarthatja a biztosítói finanszírozást. A MOK véleménye szerint azonban kártérítés csak akkor követelhető, ha a károkozás tényét a bíróság jogerősen megállapította.

Éger István közölte azt is, hogy az orvosok gyógyszerfelírási jogainak korlátozása miatt a MOK már több tízezer tiltakozó aláírást gyűjtött, s ezt az akciót a december 3-ai küldött-közgyűlésükig folytatják. Nem lehetetlen ugyanis, hogy a vényírási jogok megvonása még nem fejeződött be.

A MOK elnöke tisztázta: az aláírás gyűjtésre okot adó jogszabály a kiemelt biztosítói támogatású, illetve a családtagjaiknak szóló gyógyszerek felírásától tiltja a magánorvosokat. Ez a rendelési jog visszaállhat, ha az orvos új vényírási szerződést köt a megyei egészségbiztosítási pénztárral, ami azonban számos adminisztrációs akadály miatt elhúzódik. Ezt elismerve, és a MOK kezdeményezésére, az OEP az új szerződések megkötéséig folyamatosnak tekinti az orvosok korábbi vényírási jogait.

Éger István kijelentette: a háziorvosokat – így személy szerint őt sem – érinti a gyógyszerrendelés új szabályozása, viszont az intézményekben dolgozó orvosok receptírási jogát a helyi vezetőkre „passzolta át" az OEP. Ezekről a döntésekről augusztus végéig kellett tájékoztatni az OEP-et. Az új gyakorlatot a MOK többek között azért sem tartja jónak, mert az intézményvezetőt esetleges személyi ellentétek is befolyásolhatják az orvos jogainak meghatározásában.

A képviselő testület ismét aggályát fejezte ki és tiltakozik amiatt, hogy a teljes visszavonás helyett törvényben megerősített módon működhet tovább az irányított betegellátási rendszer (ibr). Sőt egy tegnap nyilvánosságra hozott képviselői indítvány külön adatkezelési jogokat is javasol az ibr-szervezőknek.