• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Visszakapták pénzüket a koraszülött mentők

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A miniszteri ígéret után a pénz is megérkezett a Koraszülött Mentő Közalapítvány számlájára.

Mint  Zeizler Ágnes, a közalapítvány szervezési irodájának vezetője a Weborvosnak elmondta, a néhány héttel ezelőtt dr. Oláh Éva professzor asszonynak, a kuratórium elnökének tett miniszteri ígéretnek megfelelően a közalapítvány megkapta azt a korábban elvont 30 millió forintot, amely súlyos működési zavarokat okozott az inkubátoros mentők munkában.


(Az Országos Mentőszolgálat és a Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium 2001-ben 520 millió forintra becsülte a koraszülött mentés országos rendszerének éves működési költségeit. A rendszer kiépült, s míg 2003-ban még 420 millió forintot kaptak a szaktárcától, 2005-ben már csak 300 milliót, amelynek 10 százalékát év közben zárolták, majd elvonták a szervezettől.)


Mint arról a közelmúltban elsőként hírt adtunk, a pénzhiány okozta működési zavarokon túl félő volt, hogy néhány vidéki mentőcentrum beszünteti a jelképes összegért nyújtott 24 órás sürgősségi szakellátást, mivel az amúgy is orvoshiánnyal küszködő neonatológusi-gyermekgyógyászi kar önkéntesei a saját munkájuk mellett vállalták a mentőzést, amelyért ma már annyi pénzt sem kapnak, mint az amúgy alulfinanszírozott kórházi ügyeletükért. A kevés szakemberből tehát egyre nehezebb olyat találni, aki ennek ellenére e fontos feladatra áldozza (és éppen a családjától vonja el) kevés szabadidejét, márpedig a megszorítások után csak ezen tudott a közalapítvány spórolni, a műszerek működtetésén, a gyógyszereken vagy éppen a benzinen nem.


A média támogatása mellett az országgyűlés egészségügyi bizottsága is melléjük állt, s ennek is köszönhető, hogy a parlamentben folyó költségvetési vitában olyan módosító javaslat született, amely a jövő évre eleve betervezett költségvetésüket újabb 30 millió forinttal megtoldja. Nagyobb biztonsággal indulnak a következő évnek, ha az országgyűlés ebben a formában szavazza meg a törvényt – tette hozzá.


A költségvetési támogatás mellett a közalapítvány újra várja mindazok támogatását, akik a betegen vagy idő előtt világra jött csecsemők mentési feladatait eddig is támogatták adójuk egy százalékával.