• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Donorból és pénzből sohasem elég

Európai Unió Forrás: Népszabadság

Az EU-taggá váló Magyarország a szervátültetésekben is együttműködhet az unió többi tagállamával.

Két éve működik közhasznú társaságként a szervátültetések egyeztető központja, a Hungarotransplant. Dr. Borsi József igazgató szerint az EU-taggá váló Magyarország a szervátültetésekben is együttműködhet az unió többi tagállamával.

A friss adatokból az derült ki, hogy a hazai szervátültetések száma nőtt. – A donációs aktivitás nagyon érzékeny minden olyan hírre vagy változásra, amely közvetlenül, vagy akár csak közvetve is a transzplantáció témaköréhez kapcsolódik. A Hungarotransplant megalakulásának is jó volt a sajtóvisszhangja, azóta pedig tudatos médiapolitikával igyekszünk a donációk iránti társadalmi bizalmat javítani. A Hungarotransplant egyik vállalt célkitűzése, hogy a donorjelentések számának ingadozását csökkentse, kiszámíthatóbbá és tervezhetőbbé tegye a folyamatos növekedés mellett – mondta el Borsi József.

Pontos számuk nem ismert azoknak a betegeknek, akiknek a szervátültetés menthetné meg az életét, mivel a kardiológiai és hepatológiai centrumok terápiás palettáján a transzplantáció mint választható gyógymód nem azonos mértékben szerepel. Ehhez a transzplantációs eredmények pontos, hiteles publikálására lenne szükség, laikus és szakmai körökben egyaránt.

A szűkös költségvetési korlátok ellenére növekedett a hazai szervátültetések száma. Sokan arra számítanak, hogy az EU-csatlakozással hosszasan várakozó magyar betegek könnyebben részesülhetnek életmentő transzplantációban. – Ahhoz, hogy Magyarország – már EU-tagként – a szélesebb európai koordinációba bekapcsolódjon, politikai döntés szükséges. A hazai szervfelhasználás hatékonysága (a vese kivételével) kisebb, mint a legtöbb fejlett európai országban. Egy holnaptól elkezdett nemzetközi együttműködés eredménye – legalábbis átmenetileg – nettó szervkiáramlás lenne. A közvéleménnyel ezt elfogadtatni igen nehéz. E szervek potenciális hazai recipiensei pedig egyelőre hiába várnak. A lehetőség létezik, hiszen más országokban is létező igény, hogy ne vesszenek el a szervek, illetve sürgős helyzetben lehessen segítséget kapni. A szervátültetési programok sikeréhez, biztonságához feltétlenül szüksége lenne széles alapú nemzetközi kapcsolatokra, aminek a jogi lehetősége egyébként adott. A legjobb példa erre a Béccsel közös, eredményes tüdőtranszplantációs együttműködés. – mondta el Borsi József.

Az életmentő szervátültetések kérdéseivel az utóbbi időben több európai fórum is foglalkozott. Ám az EU intézményei nem hoztak létre olyan nemzetközi koordináló, nyilvántartó szervezetet, amely a „közösségi", nagyobb szervvagyonnal gazdálkodhatna. Egy ilyen „óriásbank" elvileg nemcsak az átültetésre váró betegeket tartaná nyilván, hanem regisztrálná azokat az (agyhalálban elhunyt) donorokat, akiknek a szervei sokkal több halálos beteg életét menthetnék meg. Ilyen, több országban is működő nonprofit egyesülés már létezik. Az 1967-ben alakult Eurotransplant azonban csak a kontinens közepének államaiban ténykedik. Az együttműködés kiterjesztésének a szakértők szerint vannak korlátjai. A szervezet földrajzi növekedésének határt szab a szervátültetések természete: nem lehet túl hosszú ideig tárolni és túl messzire szállítani az agyhalott donorokból kioperált életmentő szerveket. Ez az oka annak, hogy az EU többi tagállamában nemzetközi koordinációs központokat hoztak létre. A szervezethez tartozásnak komoly költségei vannak. A közös fellépés fő tere ezért egyelőre a szervátültetés hozzáférhetőségének kiterjesztése, a közös képzés, a mindenütt kötelező normák bevezetése.

A transzplantált embereket és a szervátültetésre várókat egy sor társadalmi szervezet és alapítvány segíti az EU-tagállamokban. Magyarországon is létrejöttek ezek a nonprofit társaságok, ahol betegek és orvosok sokszor együtt segítik azokat, akiket a transzplantáció mentett meg. Az egyik legfontosabb feladata – mondja Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumi elnöke -, hogy a szervátültetés lehetőségét megismertessék azokkal, akiken egyedül ez segíthet. Az alapítványt betegszervezetek, egyesületek hozták létre. Az elnök azt látja fő feladatának, hogy minél több érdekeltet ismertessen meg a szervátültetés jelentőségével.