• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Figyelnek, nyilvántartanak, figyelmeztetnek

Európai Unió Forrás: Scrip

Vigilit: már csaknem száz tagú a folyamatosan bővölő német gyógyszerfigyelő adatbázis.

Már csaknem száz német gyógyszeripari cég jelentkezett be egy új adatbázisba, a Vigilitbe, amelyet kezelői folyamatosan bővítenek az újabb szakirodalom produktumaival, illetve a rájuk való hivatkozásokkal. A bibliográfiai referenciákat első sorban a gyógyszerbiztonság szempontjainak figyelembevételével gyűjtik: regisztrálják a negatív mellékhatásokról szóló közleményeket és a rendszeresen kiadott, az első ismertetéseket kiegészítő biztonsági vonatkozású publikációkat.

Az adatbázist eddig a Yes Pharmaceutical Development Services a BAH-hal, a német gyógyszeripar lobbiszervezetévek közösen kezelte; százhatvanöt aktív hatóanyagot és ötven gyógynövénykészítményt kísértek figyelemmel.

Mindeddig csak a BAH tagjai regisztrálták magukat – jóllehet már az recept nélküli gyógyszereket gyártók európai szövetségének (AESGP) egyes tagjai is jelezték érdeklődésüket.

Figyelembe véve az érintett cégek illetve hatóanyagok széles körét, valamint azt, hogy a BAH a szolgáltatást ingyenesen teszi hozzáférhetővé, a Vigilit az európai kontinensen egyedülálló intézmény. Működtetői hosszú távú tervei szerint a következő öt évben látókörébe vonják az Unió teljes gyógyszerpiacát, sőt további kiterjesztése is várható. Az öszes információt angol nyelven teszik közé.

A vállalatok évi díjat fizetnek a BAH-nak, aszerint, hány terméket figyeltetnek – ezen felül pedig 1000 eurót adminisztrációért. A befolyó összegekből támogatást kap a Yes Pharmaceutical és a gyógynövény-szektort figyelő néhány más adatszolgáltató, például a Consulting Herbal Medicinal Products is. A megrendelő cégek annyiban járnak jól, hogy költségeik számukkal arányosan megoszlanak, a szolgáltatók pedig a BAH-on keresztül könnyebben jutnak az őket megillető ellentételezéshez.

Az adatbázis az egyes gyógyszerek INN-jeiból (INN: international non-proprietary name, nem védett nemzetközi/külföldi nevek) kiindulva az illető termék észlelt és jelentett mellékhatásaival kapcsolatos összes hozzáférhető irodalmi referenciát felsorolja. A hivatkozások közt keresni lehet adagolási formulák, időszakok, és a cikkek fontossága szerint. A referenciákat 2003 óta gyűjtik, és mivel a régebbieket sem selejtezik ki, számuk folyamatosan nő.

A Vigilit használ két gyógynövény-alapú szereket lajstromozó adatbázist, a North American MedLine-t és a European Embase-t is. A működtetők fontos célkitűzése, hogy végül minden gyógynövény alapú szert figyeljenek. Ezeknek a száma pillanatnyilag ötvennégy, de ez elkövetkező tíz hónapban tíz további anyagot, és öt-tíz tételt tartalmazó, ritkábban alkalmazott, vagy a szakirodalomban ritkábban taglalt anyagcsoportot vesznek nyilvántartásba.

Tervezik egy új szolgáltatás bevezetését is: eszerint ha új tudományos cikket vesznek fel a Vigilit-bázisba, az előfizetők értesítást kapnak róla.
A Vigilit az interneten a www.vigilit.info URL-en található meg, akik ki akarják próbálni, ideiglenes bejelentkezéssel (regisztrációval), a fizető szolgáltatás igénybe vétele nélkül is megtehetik.