• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Németország: célegyenesben a referenciaárak

Európai Unió Forrás: Scrip

Az intézményes német betegbiztosítási alapok csúcsszervezetei kidolgozták a módszert négy új szabadalmaztatott-gyógyszer csoport referenciaárainak kialakításához.

A dokumentumot megküldték a gyógyszerpiaci szereplőknek, bár ezzel inkább csak a törvény előírásainak tettek eleget, mindazonáltal az egyik szakmai szervezet, a BAH (Bundesfachverband der Arzneimittel-Hersteller ) pozitívan reagált, mondván, a számítási eljárás a várakozásoknak megfelelően egyértelmű matematikai alapokon nyugszik.

Az iparnak október 20-a óta kell véleményt nyilvánítania az efféle módszerekről; a referenciaárakat szeptember végén hirdetik ki és január 1-jével lépnek életbe.

A BAH szerint a gyártóknak három kérdést kell mérlegelnie: először is, hogy a matematikai metódus helyes-e. (Erre, mint láttuk, „igen" a válasz.) Másodszor – mivel a referenciaárak tényleges fogyasztói árak lesznek – vizsgálni kell, vajon a referenciaárak eleget tesznek-e a törvényi szabályzásban előírt követelményeknek: a gyári árhoz ugyanis hozzáadódik még a nagy- és kiskereskedelmi (8,1 euró + 3%) árrés, valamint az ÁFA is.


Harmadszor, az iparnak azért is ellenőriznie kell a referenciaár-számítási rendszert, mert olyan képleteken alapul, amelyekben a referenciaáron vagy olcsóbban értékesített szerek százalékos arányát is érvényesítik. Ezáltal a BAH szerint megállapítható lenne, vajon megfelelő-e a gyógyszer-utánpótlás, azaz biztosítható-e a hozzáférhetőség egy bizonyos szintje. A testület úgy véli, hogy az összes gyógyszer legalább negyedét, a vényköteles gyógyszereknek pedig egyharmadát a referenciaáron vagy olcsóbban kellene árusítani.


A négy új csoport: a sztatinok, a sartnok, a triptánok és a protonpumpa-inhibitorok. A sztatin- és PPI-csoport egyaránt tartalmaz szabadalmaztatott és nempatent generikumalapú szereket. A négy csoport a csúcsszervezetek (a Spitzenverbände) szerint összesen 1268 különböző terméket tartalmaz, melyek eladási értéke mintegy 2,1 milliárd euró. Becslésük szerint e csoportok referenciárai évente több mint 300 millió euró megtakarítását teszik lehetővé a betegbiztosítók számára.