• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új német gyógyszerár-rendszer

Európai Unió Forrás: Scrip

A januárban bevezetett szabályozás 4 százalékkal csökkenti az árakat.

A betegbiztosítók által támogatott receptköteles gyógyszerek árának új szabályzása átlagosan 4 százalékkal mérsékelte a kiskereskedelmi árakat – állapította meg az IMS Health Xponent vizsgálata.


A vizsgálat alapjául a 2002 decembere és 2003 novembere közti árváltozások szolgáltak, de az idei árakat a 2004 januári egészségügyi reform rendelkezéseinek figyelembe vételével számolták ki. A 2003 decemberi áraktól azonban a tanulmány készítői eltekintettek, mert feltételezésük szerint ebben a hónapban az eladási adatokat már befolyásolták a reformmal kapcsolatos várakozások.


A német gyógyszertárak jelenleg egyidejűleg alkalmazott 3 százalékos relatív és tételenkénti 8,10 eurós rögzített árréssel alakítják ki fogyasztói áraikat, azaz feladták a korábbi tisztán százalékos rendszert. A változás hátterében az a szándék ált, hogy a drága gyógyszereket viszonylag olcsóbbá, az olcsókat drágábbá tegyék, az eredmény pedig általános árcsökkenés lett.


Az IMS Health szerint a szisztéma bevált, a támogatott receptköteles gyógyszerek ára 2004-ben tavalyhoz képest átlagosan 4 százalékkal mérséklődött (és leginkább a legdrágábbaké). A gyógyszertárak ebből a gyógyszer-kategóriából az idén várhatóan 21,7 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak majd le.


Az árcsökkenés mértéke terápiás csoportonként változó. A pszichiátriai-neurológiai szegmentumban eléri a 13 százalékot, amit az IMS Health azzal magyaráz, hogy e csoportba drága gyógyszerek tartoznak. Leginkább az egyébként általában olcsó orr-, fül- és garatgyógyszerek drágultak meg.


A betegek térítési kötelezettségei ugyancsak változtak. A reform előtt a csomagolás méretétől függően megállapított három ár egyikét fizették. Részesedésük most eléri az ár tíz százalékát, ez azonban termékenként legfeljebb 10 (de minimum 5) euro.
A beteg-önrész neurológiai és pszichiátriai szerek esetében csomagolásonként átlagosan 6,01 euro. A legkisebb a nőgyógyászati gyógyszerek esetében: 5,19 euro. Az IMS Xponent szerint a betegbiztosítók az idén tételenként – az összes támogatott gyógyszert figyelembe véve – átlagosan 5,53 euróval szubvencionálják a receptköteles gyógyszereket.