• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új reformjavaslat a cseh minisztertől

Európai Unió Forrás: Scrip

A prágai szaktárca az idén már a harmadik koncepcióval állt elő.

Dr Milada Emmerova az augusztus óta hivatalban lévő miniszter tervezete ezúttal erősebb állami szerepvállalást szorgalmaz – valamint a betegbiztosító intézmények szigorúbb ellenőrzését.
A szöveg egyes, például a kórházak tulajdonlására vonatkozó kitételeit több oldalról bírálták, a parlamenti ellenzéken kívül az orvosok és más érdekeltek is tiltakoztak.


A javaslat a 2009-ig tartó időszakra vonatkozik. Dr Emmerova egy novemberi tájékoztatón kifejtette: az államnak az a szándéka, hogy minden állampolgár számára szavatolja az azonos színvonalú és egyformán elérhető egészségügyi ellátás, s hogy ennek eléréséhez aktív beavatkozás szükséges.


A minisztérium 2006-ban stabilizálni akarja az egészségbiztosítás helyzetét, és véglegesen megoldaná kórházak tulajdonlásának kérdéseit. Közép és hosszú távú célja a gyógyászati szolgáltatások nívójának és betegek jogi helyzetének javítása illetve EU-normákhoz igazítása.


A helyi média szerint a cseh szocialisták vereségét a legutóbbi önkormányzati és szenátusi választásokon nem utolsó sorban az okozta, hogy nem sikerült megreformálniuk az egészségügyet. Ugyanezért maradtak alul, úgymond, a júniusi az EU-parlamenti választásokon is, ami aztán a kabinet lemondásához vezetett.
A miniszter hangsúlyozta, hogy terve nem irányozza elő sem a kórházak sem a járóbeteg-ellátó intézmények újraállamosítását (ettől tartanak ugyanis a reform ellenfelei). Ezzel szemben szó esik benne olyan új, nonprofit egészségügyi intézmények hálózatának létrehozásáról, amelyek térítési szerződéseket köthetnének a betegbiztosítókkal. Szerződhetnének ezen felül magántulajdonú biztosító intézetekkel is, sőt, meg is vásárolhatnák őket tulajdonosaiktól (amennyiben ezek nem kívánnának részt venni ilyen típusú együttműködésben).

Jelenleg két törvény előkészítése folyik – írja a Script – , az egyik a helyi kórházak részvénytársasággá alakítását, a másik a helyi önkormányzatok tulajdonában lévő kórházak nonprofit szervezetekké való átalakítását akadályozná meg.