• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Visszaszerez az olasz állam

Európai Unió Forrás: Scrip

Az egészségügyi költségvetés az ipar zsebébe nyúl Olaszországban.

Az olasz gyógyszeripar az idén 697 millió eurót lesz kénytelen visszajuttatni az egészségügyi költségvetésbe, mivel a tavalyi gyógyszerforgalom nem az állami adminisztráció terveinek megfelelően alakult – közölte az AIFA, a római gyógyszerhivatal bejelentése alapján a Scrip.

Az állami egészségügy gyógyszerkiadásai 2004-ben mintegy 11 milliárd 916 millió euróra rúgtak, ami 7,4 százalékos növekedést tartalmaz, és 1 milliárd 277 millióval több a költségvetési előirányzatnál. A reguláció szerint a gyógyszerköltségek legfeljebb a teljes egészségügyi költségvetés 13 százalékát tölthetik ki, a tavalyi évben azonban elérték a 14,6 százalékot.

A hatályos szabályozás értelmében a gyógyszeriparnak vissza kell juttatnia a büdzsének a költségvetési keret feletti kiadások 60 százalékát, jelen esetben 697 millió eurót.

Az AIFA máris bejelentette, hogy az összeg visszaszerzésével két módon próbálkozik majd: egyrészt az év végéig érvényben hagyja a gyártók 4,12 százalékos haszonkulcsának befagyasztását, másrészt felülvizsgálja a térítési listát és árakat csökkent. (Hogy mekkora megtakarítást remélnek, illetve hogy milyen mértékű árcsökkentésekre készülnek, egyelőre nem tudható.)

A hatóság közzétette annak az ötven-egynéhány szernek a listáját, amelyet a 0,3-10 százalékos árcsökkentések érinthetnek. Több hatóanyagcsoport bizonyos gyógyszereinek ára is csökkenni fog – így például sztatinoké és szartánoké, amelyek az AIFA szerint a legjelentősebben járultak hozzá a költségvetés kiadásainak növekedéséhez. A leginkább (tehát 10 százalékkal) az atorvastatin, a lansoprazole, a sertraline, a parnaparin, a repivarin, a bisoprolol, a latanoprost, az almotriptan és eletriptan árai csökkennek. Több, mint 9 százalékkal lesz olcsóbb a fluvastatin és a valsartan, valamint a candesartan + hidroklorothiazid, illetve az irbesartan + hidloklorotiazid. Az 5 eurónál olcsóbb termékeket az intézkedések nem érintik. Az állam a haszonkulcs-befagyasztás prolongálásától 479 millió, az árcsökkentésektől 218 millió eurónyi megtakarítást remél.

A 2004-es egész éves kiadást a tavaly január-szeptemberi tényleges adatok extrapolációjával számították ki, e kilenc hónap alatt a költségek, 9,7 százalék növekedéssel, elérték a 9 milliárd 37 millió eurót. Az AIFA ezt a receptre felírt tételek számának 7,3 százalékos növekedésével, illetve a drágább szerek alkalmazásának (2,4 százalékos) gyakoribbá válásával magyarázza. Ebben az időszakban áremelések nem éreztették hatásukat.

Az év utolsó negyedében a kiadások növekedése azért lassult, mert a haszonkulcs-befagyasztást továbbra sem oldották fel, és mert októberben nagy forgalmú szerek generikumai jelentek meg a piacon, például a ceftriaxone és az analapril. (Szeptemberig a költségek 9,7 százalékkal nőttek, az egész év azonban végül is csak 7,4 százalékos kiadás-növekedést hozott.)