• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vita az adatkizárólagosságról

Európai Unió Forrás: Scrip-Weborvos

Az EU elképzelése nagymértékben gyengíti a gyógyszerek hozzáférhetőségét és a nemzeti gyógyszeripart.

A 10 csatlakozásra váró ország egészségügyi minisztere közleményt adott ki, mely szerint a gyógyszerek hat éves adatkizárólagossági védelmét szeretnék megtartani. Ez a törekvés ellentétes az uniós egészségügyi minisztereinek elképzelésével, akik az egységes 10 éves periódust akarják megvalósítani.
A csatlakozó országok egészségügyi miniszterei Milánóban tették meg bejelentésüket szeptember elején a miniszterek informális találkozóján.


Az uniós miniszterek tanácsa egyetértett az adatvédelem egységes időszakának bevezetésében minden uniós országban. Ez 10 évre szólna a kötelezően központi regisztráción átmenő gyógyszerek esetében, míg az úgynevezett „8+2" periódust pedig az összes többi készítményre alkalmaznák, így a generikus gyártók megkaphatnák az engedélyt nyolc év után az Unióban, de 10 év előtt nem dobhatják piacra a készítményt.


A csatlakozó országok miniszterei úgy vélik, hogy „ez az elképzelés jelentősen befolyásolná az amúgy is törékeny egészségügyi rendszerüket és a közegészségügyet országaikban". Szerintük szintén „nagymértékben gyengül a gyógyszerek hozzáférhetősége az emberek számára és nagyobb terhet fog jelenteni a nemzeti egészségbiztosításnak, valamint jelentősen meggyöngíti a nemzeti gyógyszeripart".


Aláhúzták, hogy a generikus szerek teszik ki a piac nagy részét, és így alacsonyan tudják tartani a betegek által fizetendő összegeket és az egészségbiztosítás által fizetendő részt is. Az erős generikus szektor elősegíti az innovációt, mert a büdzsében megteremti a lehetőséget az új innovatív készítmények befogadására és ugyanakkor a büdzsét tartható, vélekedtek.


Az Európai Generikus Egyesület határozottan támogatta a deklarációt, és hangsúlyozta, hogy az adatvédelmi kizárólagosság kifejezetten nehezíti a generikus szerek regisztrációját.
Mind a 10 csatlakozó állam a csatlakozási dokumentumokban 6 éves adatkizárólagosságban egyeztek meg, holott nyolc tagállam már alkalmazza a 10 éves periódust, míg nyolc pedig a hatot, tette hozzá az egyesület.


Ugyanakkor az európai kutató-fejlesztő gyógyszeripari egyesület, az EFPIA támogatta az Európai Bizottság javaslatát, mivel a10 éves egységes periódus elő fogja segíteni az új készítmények fejlesztését. Úgy érvelnek, hogy a generikus gyártóknak megengedték, hogy a szabadalom lejárta előtt már beindíthatják a marketingjüket, és minden más megegyezés felboríthatja ezt az egyensúlyt. Szerintük a generikus/helyi gyártók támogatása nem viszi előre a kibővült Európa ügyét.