• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kamu gyógyszerfelírás vége?

Hírek Forrás: Hirszerző.hu

Volt olyan beteg, akinek teljes OEP-finanszírozásra egy hónap alatt 3 millió forint értékű gyógyszert írtak fel.

A tárca tervei szerint januártól az orvosoknak meg kell osztaniuk a betegekkel, hogy a felírt vagy korábban szedett gyógyszer mennyibe kerül, illetve mekkora a társadalombiztosítási támogatása. A szabályt figyelmen kívül hagyó orvosokat az egyéves türelmi időt követően kötelezhetnék a „rosszul" felírt gyógyszer TB-támogatásának visszafizetésére, vagy akár vényfelírási jogukat is megvonhatnák, a jól teljesítőkre pedig prémium vár - foglalkozik a témával a Hírszerző cikke. A minisztérium és a kamara ma egyeztet a módosításokról. A sajtóban megjelentekkel ellentétben a lap úgy tudja, hogy a rendelet-tervezet készítői alapvetően nem akarják módosítani a már leírtakat.

Mint arról a weborvos is beszámolt, az orvoskamara számára a  tervezet morálisan és technikailag is elfogadhatatlan – mondta a Hírszerzőnek Éger István, a MOK elnöke, aki szerint az orvosok csak azért nem fognak győzködni senkit arról, hogy az olcsóbb gyógyszert válassza, mert a spórolásból majd „koldus-filléreket" visszakapnak. A növekvő adminisztrációt is sérelmezik: a beteggel alá kell majd íratni, hogy megbeszélték vele a gyógyszerválasztást, és ez plusz-időt, asztalt, nyomtatót és tollat igényel.

Székely Tamás OEP főigazgató-helyettes úgy véli, a változtatásnak épp ideje volt. - Volt olyan beteg, akinek teljes OEP-finanszírozásra egy hónap alatt 3 millió forintnyi gyógyszert írtak fel. Ugyanennyi időre 16 vény a rekord, mennyiségben pedig 280 doboz. Nem elhanyagolható a lépés költségvetési haszna, hiszen így elsősorban generikus (szabadalmi védettséget már nem élvező) gyógyszereket írnának fel az orvosok. Az OEP az első évben 2-3 milliárd forint megtakarítást remél, de a lépés értelmezhető a hazai gyógyszergyárak támogatásaként is, amelyek döntően generikus termékeket készítenek.

Érthető az OEP szándéka, csak már megint az én nyakamba varrják az egész problémát, mert nem merik vagy tudják vállalni egy lista összeállítását az általuk támogatott gyógyszerekről – mondta a lapnak egy háziorvos.