• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kórházak benyújtják a számlát

Hírek Forrás: Népszabadság

Több százezer ember maradhat teljes körű egészségügyi ellátás nélkül, ha a parlament elfogadja a kötelező egészségbiztosításról szóló törvény módosítását.

Feltehetően jelentősen megnő majd az egészségbiztosító ügyfélköre. Teljes egészségügyi ellátást csak az kaphat, aki - illetve aki után - biztosítási díj érkezik az OEP-hez. A választások előtt már nem szűkítik a jogosultságokat. A szocialista frakció tiltakozására még az idén a parlament elé kerülő egészségbiztosítási törvényt módosító csomagból az utolsó pillanatban kikerültek egyes részek. Jövőre csak a jogosultságok szankciók nélküli ellenőrzése kezdődik. A betegek 2006 júliusától tájékoztató számlát kapnak a kezelés áráról, és fél év türelmi idő után élesben működne a rendszer. Ekkor biztosítás nélkül már csak pénz ellenében lehet majd igénybe venni az orvosi kezelések döntő többségét. Az ellátási rendszerből a kiesők számát Rácz Jenő egészségügyi miniszter 300 ezerre becsüli, az ellenzék 400 ezernél is többre. Ők csak az alapcsomagra lesznek jogosultak. Ezen az alapon jár mindenkinek mindaz, amire a járványok megelőzése miatt van szükség, de ezt kötelező is igénybe venni. Az anya- és csecsemővédelem, az iskola-egészségügyi szolgáltatások köre, valamint a sürgősségi ellátás (mentés) első 24 órája is ingyenes.

A Népszabadságnak Kiss József, az OEP főigazgató-helyettese korábban azt mondta: elképzelhető, hogy egy bokatörés esetén csak a törött csont gipszes vagy sínes rögzítése tartozik az ellátó feladatába, a műtét és a rehabilitáció már nem. Az OEP adatai szerint az infarktus ellátásáért minimum 1,1 millió, a vakbélműtétért szövődmény nélkül 101 840, az epegörcs kezeléséért pedig 26 800 forintot kérhetnek mai árakon. Az új rendszer második pillére a biztosítási jogon járó szolgáltatások köre lenne. Ezt a csomagot az év végéig határozza meg a kormány. E körbe tartoznak a járulékot fizetők és a közvetlen hozzátartozóik, azzal, hogy az utóbbiak után az állam fizetné a 11 százalékos járulékot. Pontosítani kell, hogy ki számít közvetlen hozzátartozónak. A harmadik, extra csomagba, azaz a külön biztosítás vagy készpénz ellenében hozzáférhető szolgáltatások körébe sorolhatják a menedzserszűrést, az alkalmassági vizsgálatokat, a nem közfinanszírozott fogászati kezeléseket, az idősápolást, a szanatóriumi ellátást, az alternatív gyógyászatot, a mesterséges megtermékenyítést, az orvos szakértői vizsgálatokat, a plasztikai sebészetet, az átlagos kórházi körülményeket meghaladó hotelszolgáltatást, a nem bizonyítottan hatékony orvosi eljárásokat, valamint a választott orvos által nyújtott terápiát.