• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A megszépítő paradicsom és sárgarépa

Hírek Forrás: MTI Szerző:

A sok paradicsom és sárgarépa fogyasztása jobban szépít, mint a napozás.

Szebb lesz - kissé aranyló - az arcszíne annak, aki hónapokon át naponta eszik sárgarépát, paradicsomot és barackot, mintha kifeküdne a napra - állapították meg angol kutatók.

A Nottinghami Egyetem munkatársai 40 önként jelentkező fiatalnak színes fényképeket mutattak a kísérlet során. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a képen látható személyek a vizsgálati alanyok szerint mennyire szépek, mennyire vonzó bőrük színe, és mennyire látszanak egészségesnek.

Az önkéntesek nem tudták, hogy a fotókon szereplők egy része már legalább két hónapja naponta fogyasztott bőséges mennyiségben sárgarépát, paradicsomot, barackot és mangót, sárgadinnyét és szilvát, tehát olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben sok a karotenoid.

A karotenoidok igen erélyes antioxidánsok. Jelentőségük abban áll, hogy a szervezetet megviselő stresszhelyzetek az erekben, de más területeken is oxidálják a szöveteket, ám ezt a káros folyamatot az antioxidánsok megakadályozzák. A karoteinoidok egyben a zöldségek és gyümölcsök színét adják, miként az emberi szervezet egészséges működéséhez is alapvetően fontosak. Aki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, annak bőrszíne aranyló-barnássá válik.

Az arcképeket szemlélő vizsgálati személyek szebbnek és egészségesebbnek ítélték meg a sok karotenoidot fogyasztókat. Annak tudatosítása a fiatalokban, hogy az így kialakuló bőrszín és árnyalat vonzóbb, mint a napozással szerzett vagy a szolárium hatására megjelenő bronzos szín, a betegségek megelőzése szempontjából nagy előrelépés volna. Az angol kutatók leírásuk szerint a bőrszín ilyen jellegű változását Afrika területéről származókon is megfigyelték, bár a bőr felszínének ilyen sárgás-aranyló átalakulását nem könnyű elképzelni.

A felmérés eredményeit az Evolution and Human Behaviour folyóirat közölték.