• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Anglia: irányelvek a diabéteszről

Hírek Forrás: Scrip

A NICE az Idült Állapotok Nemzeti Együttműködési Központját bízta meg a helyzet felmérésével.

Az Egyesült Királyság gyógyászati minőségbiztosítási intézete (a NICE) a felnőttek 2-es típusú diabéteszének kezelésére vonatkozó direktívákat készül kiadni – ezen belül a gyógyszeres terápiát illető ajánlásokat az egészségügy számára.


A NICE megállapítja: ez az állapot gyakori, krónikus betegség, amely súlyos szövődmények kialakulásával fenyegeti a beteget, ezért a vércukor- és lipidszint, illetve a vérnyomás hatékony kézben tartását célzó irányelvek közreadása segíthet megelőzni vagy későbbre halasztani olyan hosszú távú szövődmények létrejöttét, mint a vesebaj, a retinopátia, vagy a kardiovaszkuláris események. Az elvi alapok közzététele, úgymond, hozzájárulhat a szövődmények korábbi felfedezéséhez és a másodlagos komplikációk megelőzéséhez, s ha a későbbi szövődmények mégis jelentkeznek, ezek hatékony kezeléséhez.


Az állásfoglalásban az intézet gyógyszereket ajánl majd a vérnyomás, a dyslipidaemia, és a vércukorszint csökkentésére valamint a kardiovaszkuláris betegség megelőzésére, ajánlani fogja továbbá a vérnyomás, illetve a lipid- és vércukorszint folyamatos követését – az orvosoknak és betegeiknek egyaránt. A NICE felhívni szándékszik az érintettek figyelmét a nem-gyógyszeres kezelések – például az étrend- és fizikai aktivitás-változás – nyújtotta lehetőségekre. Az ajánlások közül néhány a retinopátia korai felfedezésével és erre következő (a maculopathiára is kiterjedő) kezelésével, valamint a vesebajjal foglalkozik majd.


A NICE az Idült Állapotok Nemzeti Együttműködési Központját bízta meg a helyzet felmérésével, és 2006 közepétől dolgozik majd az ajánlásokon, amelyekkel együtt értékeléseket is közzé tesznek. Utóbbiak egyebek közt foglalkoznak majd az 1-es és 2-es cukorbaj terápiájában alkalmazott inzulin-inhalációval (közzétételük jövő szeptemberre várható), az 1-es és 2-es típusú diabéteszt kompenzáló inzulin-analógokkal (ezeket ebben a hónapban tekintik át), és a 2-es típus ellen adott glitazonnal (amelyet a jövő júliusban vizsgálnak majd).


Angliában és Walesben körülbelül 1,6 millió cukorbeteg él, 85 százalékuk a betegség 2-es típusában szenved, becslések szerint az angol egészségügy kiadásainak legalább öt százalékát a diabéteszre költik.