• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elsősorban az egészségügyi dolgozók számára, másod sorban magánembereknek fejlesztettek ki új online gyógyszerkereső és diagnosztikai internetes rendszert.

Az új orvos-informatikai rendszert a Complex CD Jogtár alkotója, a Dr. Diag. Kft. ügyvezető igazgatója fejlesztette ki. A munkába több mint 250 egészségügyi szakembert vont be – ismertette a programot csütörtöki sajtótájékoztatóján a rendszert kidolgozó Styaszni Gyula.
Mint  elmondta, a rendszer egyedülálló újdonsága keresőrendszerében rejlik; egyaránt értelmezi a felhasználók által feltett magyar, hétköznapi kereső kifejezéseket és a szakorvosi nyelvhasználatot, emellett megérti a latin, görög és angol szakkifejezéseket is. A 7 éves munka eredményeként kialakított rendszer naprakész információkat szolgáltat az Európai Unióban és Magyarországon törzskönyvezett humán gyógyszerek adatairól, kiegészítve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kiadhatósági, ár és támogatási adataival.

Tartalmazza az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatala által kiadott FDA kódot, ami a gyógyszerek terhesség alatti szedhetőségi besorolása. Vizsgálja, hogy több gyógyszer együttes szedése milyen kölcsön- és mellékhatással járhat, valamint a páciens korábbi vagy fennálló betegségei okozhatnak-e ellenjavallatot. Figyelmeztet a gyógyszerek ható- és segédanyagaival szemben fennálló allergia és intolerancia lehetőségére. Optimalizálja a gyógyszerterápia árát.

A rendszer fontos szolgáltatása a gyógyszerváltozás figyelő: a használó havonta frissített adatbázisból megkaphatja az újonnan törzskönyvezett és a törzskönyvből törölt gyógyszerek adatait. Lehetőség van arra is, hogy csak az adott szakmai területek változásait küldik meg az érdeklődőnek e-mailben. Gyors keresésre ad lehetőséget a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO) kódrendszerben, a betegségnevek és orvosi fogalmak szinonimáinak felhasználásával.

A szakmai irányelvek fejezetben az orvosi kollégiumok által összeállított kivizsgálási és kezelési protokollok összegyűjtve megtalálhatók. A diagnosztikai keresőrendszer 24 szakterületről csaknem 10 ezer betegség leírását adja meg, panasz, tünet, lelet szerinti találati lehetőséggel, a betegség leírásokhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi internet irodalmi gyűjteménnyel.

A Dr. Diag rendszer segíti a magánszemélyek választását a recept nélkül vásárolható készítmények között. Választ ad arra, hogy kisebb egészségügyi probléma esetén milyen vény nélkül kapható gyógyszer az, amely akkor is alkalmazható, ha a beteg valami hatóanyagra allergiás, ha szervezete bizonyos anyagokat nem képes feldolgozni, ha terhes vagy szoptat, ha gépkocsit vezet, ha vannak vagy voltak más betegségei, ha éppen más gyógyszereket is szed. Választ kaphat arra, hogy a házipatikájában meglévő gyógyszerek használhatók-e panaszaira.

Styaszni Gyula közölte, hogy a rendszer a www.drdiag.hu internet oldalon megtekinhető és regisztráció után kipróbálható ez év november 30-ig. Újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a rendszer fenntartásához elsősorban egészségügyi kormányzati támogatást szeretne elnyerni.