• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Drogoshoz nem hív rendőrt a mentő

Hírek Forrás: TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért tiltakozásának eredményeként az Országos Mentőszolgálat változtat eddigi gyakorlatán.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezethez már a kilencvenes évek közepe óta gyakran fordultak drogfogyasztók azzal a panasszal, hogy a rosszulétük miatt kihívott mentőszolgálat diszpécsere azonnal riasztotta a rendőrséget, mikor megtudta, hogy a páciens kábítószert fogyasztott – írja a Drogriporter, a szervezet témával folgalakozó oldala.


A TASZ szerint ez a gyakorlat egyrészt jogellenes, mivel sérti az orvosi titoktartásra és a betegek személyes adatainak védelmére vonatkozó jogszabályokat, másrészt pedig rendkívül káros közegészségügyi következményekkel jár. A drogfogyasztók saját vagy társaik rosszulléte esetén az ilyen esetek hatására a rendőrségtől való félelem miatt nem fogják értesíteni a mentőszolgálatot. Egyes esetekben pedig a gyors orvosi segítség elmaradása akár a droghasználó életébe is kerülhet.


A mentősök számára a hatályos jogszabályok csakis abban az esetben teszik lehetővé a rendőrség riasztását, ha a mentősök testi épségét közvetlen veszély fenyegeti. A kábítószerfogyasztás miatti rosszullét ténye önmagában pedig a legcsekélyebb mértékben sem igazolja ezt a félelmet.


A TASZ 1998-ban beadványban kérte az adatvédelmi ombudsmant, hogy vizsgálja ki az ügyet. Az ombudsman állásfoglalása akkor a következő ajánlást fogalmazta meg: Az Országos Mentőszolgálat a segítségért hozzáforduló, rosszulétük miatt gyógykezelésre szoruló drogfogyasztókról nem tehet bejelentést a rendőrségnek. A mentőállomásokon az orvosokra és az egészségügyi dolgozókra vonatkozó titoktartási kötelezettség, valamint az adatvédelmi törvény előírásainak betartásával, fokozott körültekintéssel kell kezelni és óvni a betegek személyes adatait.


Az ombudsmani ajánlás ellenére a következő években is előfordult, hogy a mentőszolgálat munkatársai túladagolásos vagy kábítószer miatti rosszuléttel kapcsolatos esetekben értesítették a rendőrséget, mert szerintük a kábítószerfogyasztók minden esetben veszélyt jelentenek a mentősökre.  A TASZ ezért arra kérte az Országos Mentőszolgálat vezetőit, hogy utasítsák a munkatársaikat arra, hogy az adatvédelmi ombudsman ajánlásában foglaltak szerint járjanak el.


Az OMSZ Főigazgatója ennek májusban eleget is tett. Egy a közelmúltban történt szegedi eset kapcsán pedig az OMSZ Igazgatási és Jogi Osztálya levélben kérte arra a szegedi mentőszolgálatot, hogy a jövőben csak abban az esetben kérjen a mentőegység rendőri segítséget a kábítószertől rosszul lévő beteg ellátásához, amennyiben a beteg részéről támadás éri, valamint a rendőrséget is csak az egészségügyi adatok védelméről szóló törvényben foglalt esetekben értesítsék.