• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy kézbe kerül az Abraxane világpiaca

Hírek Forrás: Scrip

Fúzionált az American Pharmaceutical és az American BioScience.

A Nasdaq-listán is jegyzett American Pharmaceutical Partners (APP) bejelentette: tervezi, hogy körülbelül 4,1 milliárd dollár értékű részvény átadása révén összeolvad anyacégével, a magánkézben lévő American BioScience-szal (ABI). Az egyesülés nyomán teljesen homogén nemzetközi biofarmakológiai cég, az Abraxis jön majd létre – közölte az APP.

Az APP generikus és márkás kórházi gyógyszereket forgalmaz, az ABI pedig nanorészecskés fehérjekötéses (nanoparticle allbumine bound, nab) technológiára alapozott termékeket fejleszt onkológiai felhasználásra és válságos állapotok kezelésére. A fúzió fő indítéka, hogy a létrejövő gazdasági entitás kézben tartja majd az Abraxane nanorészecskés mellrák-gyógyszer (hatóanyag: proteinkötésű paclitaxel-részecskék injekciós oldatban) teljes globális piacát. Az Abraxane-t az idén engedélyezték az Egyesült Államokban. Az ABI átadta a nanorészecskés technológiát az ABB-nek. Elemzők szerint az Abraxane-t világszerte egyre jelentősebb mértékben alkalmazzák majd.

Dr. Patrick Soon-Shiong, a két vállalat alapítója, a ABI jelenlegi vezérigazgatója hangot adott annak a meggyőződésének, hogy az egyesüléssel mindkét cég jól jár majd, növekszik majd az Abraxane forgalma és az általa hozott profit – úgy a jelenlegi, mint a jövő- beli indikációkat tekintve. Az új szervezet monopolhelyzetben lesz a nab-technológiában, és egyedülálló nab-gyártó, valamint forgalmazó kapacitással rendelkezik majd. (A kutatás és fejlesztés gyorsítása szempontjából nagy előny lesz a házon belüli szerződéses kutatás is.)

A tranzakció feltételei értelmében az APP 86 millió dollár értékű ABI-törzsrészvényt is kiad, aminek következtében (az APP papírok 47,61 USD-os értékéből kiindulva) az utóbbi értéke eléri a 4,1 milliárd dollárt. Az ügylet nyomán az ABI részesedése az ABI-ben a jelenlegi kb. 64,4 százalékról 83,5 százalékra nő. Az új cég tőkéje 7,5 milliárd USD körül lesz.

A Merrill Lynch elemzőcég szerint az egyesülés pozitív fejlemény, amellyel a részvényesek is jól járnak majd – még ha az APP-papírok kissá ingataggá válnak is, „amikor generikumokat és márkás gyógyszereket egyaránt gyártó vegyes profilúból […] kvázi-biotech céggé alakul". Az APP-részvényesek némiképpen aggódnak, mivel az üzlet nyomán a közeljövőben alaptőkenövelés nélküli, jelentős részvénykibocsátásra („-higításra") történik, az APP-részvények pedig már a bejelentés után 15 százalékkal, 40,29 USD-ra estek.

Az ABI a mellrák-terápiában alkalmazott Abraxane észak-amerikai eladásaiból származó profit ötven százalékát hozza a házasságba, emellett az egész világra kiterjedő forgalmazási jogokat. A terméket jelenleg hetvennégy klinikai vizsgálatban, számos rákfajta kezelésére tesztelik. „Reméljük, hogy az ABI szabadalmaztatott nab-technológiáját más alkalmazásokban is felhasználhatjuk, s ezzel hatékonyan és gyorsan hozhatunk létre új termékeket" – közölte Dr. Soon-Shiong. „Arra számítunk, hogy 2006-2007-ben legalább hat kísérleti új gyógyszer (IND: innovative new drug) engedélyeztetési eljárását indíthatjuk meg, köztük a nab-docetaxelét, amely a vezető taxane, a Taxotere oldószer nélküli változata. A Taxotere jelenlegi piaci forgalma igen jelentős, évi 1 milliárd dollár." Dr. Soon-Shiong az APP vezérigazgató székében Al Heller utóda, aki maga távozott a cégtől. Az egyesülés után Dr. Soon-Shiong lesz az Abraxis BioScience elnöke.