A napi ajánlott bevitel húszszorosa már egészségügyi kockázatot jelenthet - áll a toxikológiai véleményben.
Az Európai Bizottság kérésére az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) az Ukrajnából származó, ásványolajjal szennyezett napraforgó étolajjal kapcsolatos, eddig rendelkezésre álló információk alapján előzetes véleményt adott ki - adta hírül a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.
Az értékelés során az EFSA, az Egészségügyi és Mezőgazdasági Világszervezetek élelmiszer adalékanyagokkal és szennyezőanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága (JECFA, FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) által, a különböző ásványi olajokra 2002-ben meghatározott un. megengedhető napi beviteli adatokat vette alapul.
A megengedhető napi beviteli értékek különböző ásványi olajok esetén:
Nagy viszkozitású olaj: 0‑20 mg/ttkg/nap,
Közepes és kis viszkozitású olaj:
I osztály: 0‑10 mg/ttkg/nap
II és III osztály: 0‑0,01 mg/ttkg/nap
Figyelembe véve a legnagyobb mért ásványolaj szennyezést (2000 mg/kg), és egy 60 kg-os személynél napi 60 ml étolaj fogyasztással számolva, a szervezetbe bejutó szennyező ásványolaj mennyiség 2 mg/ttkg/nap-nak adódik.
Amennyiben a szennyezés nagy viszkozitású olaj, nincs egészségügyi kockázat, mivel a bevitt 2 mg/ttkg/nap szennyezés az elfogadható napi bevitelnek csak tized része.
Ha a szennyezés I osztályú, kis és közepes viszkozitású olaj, szintén nincs egészségügyi kockázat, mert a szennyezés az elfogadható napi bevitelnek csak 0,2‑ed része.
Ha viszont a szennyezés II és III osztályú kis és közepes viszkozitású olaj, a bevitt szennyezés az elfogadható napi bevitelt 20‑szorosan meghaladja, ami már egészségügyi kockázatot jelenthet.
Az EFSA szakértői az adatok alapján valószínűsítik, hogy a szennyezés túlnyomó része a nagy viszkozitású ásványolajokhoz tartozik. Egyéb, mérgező szennyezésre (pl. nehézfémek, PCB-k, növényvédő szer maradékok) nem utaltak az analitikai eredmények.
Az EFSA hangsúlyozza, hogy kevés adat állt rendelkezésére, további adatok szükségesek a szennyező ásványolaj típusának meghatározásához, és egy részletesebb értékeléshez.