• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már hazánkban is folynak vizsgálatok a Dunába kerülő legkritikusabb hatóanyag-csoportok ökológiai hatásának feltárására – eredmény 10 év múlva várható.

Európában csaknem egy évtizede foglalkoznak a vizekbe kerülő szennyező anyagokkal, mi kicsit lemaradva száguldunk külföldi partnereink után – mondta Zalay Károly, a Magyar Gyógyszerészkamara alelnöke azon a tanácskozáson, amely a gyógyszerhulladékok kezelésével foglakozott. Az európai szabályozás csak irányelveket fogalmaz meg, így különböző vizsgálatok előzték meg a magyar Egészségügyi Minisztérium rendeletét, amelynek célja, hogy minél kevesebb gyógyszerhulladék jusson a folyókba, a földbe. Évente ugyanis körülbelül 2000 tonnáról van szó. Egy SOTE-vizsgálat szerint 280 millió doboz gyógyszer kerül ki évente a patikákból, ennek 20%-át részben vagy egyáltalán nem használja fel a lakosság. Ez fejenként 6 doboz pirula. Ehhez jön még a nem patikában vásárolt, és fel nem használt 300-400 tonna gyógyhatású készítmény.

Budapesten a szennyvíz 54%-a érintetlenül ömlik a Dunába – szólt hozzá Záray Gyula, az ELTE Környezettudományi Kutatóközpontjának vezetője. Márpedig a beszedett gyógyszer is széklettel, vizelettel ürül a szervezetből, így a Fővárosi Csatornázási Műveknek technológia-módosításra lesz szüksége, hogy a gyógyszermaradványok lebomlását elősegítse. 2015-re Budapestnek is meg kell oldania a Csepel-szigeten épülő tisztítóműben ezt a kérdést. A teljes lebomlást kellene elérni, de ehhez – például a láz- és fájdalomcsillapítók esetében – UV-sugárzásra vagy egyéb ózonizálási technikákra lenne szükség, ami igen költséges.

Közegészségügyi szempontból minden gyógyszer veszélyes a környezetre – tette hozzá Zalay Károly. A stabil molekulák ugyanis nem bomlanak le, így azok veszélyt jelentenek a vizek élővilágára. Ugyanakkor sokan csak a szemétből guberálva jutottak gyógyszerhez; a rendelet életbelépésével ez a rizikófaktor is kiküszöbölhető lett, ezt is elkerülendő, gyűjtik be a patikák 2005. december 1-től a lejárt szavatosságú gyógyszereket.