• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyermekvédelmi és bölcsődei szabályok változnak

Hírek Forrás: MTI

A gyermekhalálhoz vezető esetek megelőzése érdekében szigorított az Országgyűlés fideszes javaslatra a gyermekvédelmi törvényeken.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jogszabály és más törvények módosításával a parlament több változtatást is jóváhagyott a bölcsődei ellátással összefüggésben, így például azt, hogy kik élveznek előnyt a felvételnél. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere előterjesztését 148 igen szavazattal, 32 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

A törvénymódosítás értelmében a bölcsődei, mini bölcsődei felvétel során a nagycsaládos szülők, valamint az egyedülálló szülő gyermekeit előnyben kell részesíteni, feltéve, ha a szülők igazolni tudják, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban állnak. Emellett a védelembe vett gyermekek is előnyt élveznek a bölcsődei felvétel során.

A törvénymódosítás rögzíti, hogy a bölcsődékben, mini bölcsődékben pedagógus-munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottaknak évi 25 munkanap pótszabadság jár.

A gyermekvédelmi törvényben kimondták, hogy a foglalkoztató részben vagy egészben átvállalhatja a szülőtől a bölcsődei térítési díj megfizetését mindegyik bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltatónál, intézménynél.

További változás, hogy a 2017-től engedélyezett örökbefogadásoknál az első utánkövetés nem két hónap, hanem hat hónap múlva történik meg, a második pedig egy év helyett másfél év múlva.

Könnyítették a családi pótlék megosztását az elvált szülőknél: a bíróság döntése helyett az érintettek megegyezésére helyezik a hangsúlyt.

Szigorúbb gyermekvédelmi szabályokat alkotott a törvényhozás
A gyermekhalálhoz vezető esetek megelőzése érdekében szigorított az Országgyűlés fideszes javaslatra a gyermekvédelmi törvényeken. A fideszes képviselők által kezdeményezett változtatás - amelyet 142 igen szavazattal, 34 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadott el a Ház - a többi közt kimondja, hogy a gyámhatósági eljárásokban az együtt nevelkedő testvérek ügyeit együtt kell kezelni.

A gyámhatóság a jövőben ügyészi jóváhagyás nélkül is elővezetheti a szülőket, ha a gyermek veszélyeztetettsége miatt azonnali intézkedést tart szükségesnek. A szerv akár hatósági kényszer alkalmazásával is információkat szerezhet egy gyermekről, ha a szülők elzárkóznak a kapcsolattól a háziorvossal vagy a védőnővel. Ezen segítők ellátását a jövőben tilos visszautasítani.

Az ellátórendszerben dolgozókat is szigorú jelzési kötelezettség terheli.

Az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére is változtatottak a szociális és gyermekvédelmi törvényeken egyebek között azzal a céllal, hogy egyre kevesebb fogyatékkal élő rászoruló lakjon intézményekben és egyre többüknek biztosíthassanak külső lakhatást.

A 122 igen szavazattal, 31 nem ellenében, 28 tartózkodás mellett elfogadott módosítással tovább finomították a házi segítségnyújtás rendszerét és átalakították a támogatott lakhatás szabályait is.