• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hónapokat késhet az influenzagyógyszer

Hírek Forrás: Scrip

Egyre többen aggódnak amiatt, hogy Indiát esetleg felkészületlenül éri az esetleges világjárvány.

Ahhoz, hogy megbirkózzék az esetleges influenza-pandémiával, Indiának a szabadalmi ügyekben jelenleg képviselt konfliktuskereső magatartása helyett a nemzetközi együttműködést kellene előnyben részesítenie – idézi Dr. Swati Piramalt, a Nicholas Piramal India stratégiai szövetségekért és kommunikációért felelős igazgatóját a Scrip.


„Nem egyetlen gyógyszerről, és nem is csak az elvről van szó. Nem a konfrontáció idejét éljük. Ahelyett, hogy [eleve] fütyülnénk a szabadalmi védettségre, kooperálnunk kell a külfölddel" – jelentette ki nemrégiben egy bombay-i biotech-konferencián, amelyet az Indiai Iparszövetség szervezett.


Dr. Piramal figyelmeztette a jelenlévőket, hogy addig kellene cselekedni, amíg „kissé túl késő" nem lesz, és utalt az amerikai kormányzat influenza-tervére, amely a pandémia kezdetétől nemzetközi együttműködést, és az influenzagyógyszerek exporttilalmát irányozza elő – ameddig nem fedezték a teljes hazai szükségletet.


A Nicholas Piramal már megkereste a Roche-t és állítólag a GlaxoSmithKline-t is a Tamiflu (oseltamivir), illetve a Relenza (zanamivir) gyártásának ügyében. A cég saját archívumaiban is kutat, hogy olyan új szerek gyártásához találjon kiindulópontokat, amelyek hatásosak az influenza ellen.


Más indiai vállalatok, például a Cipla és a Ranbaxy Laboratories megkérték a Roche-tól a Tamiflu generikus változatának licenciáit. Különböző civil szervezetek szorgalmazzák, hogy a kormány tegye kötelezővé a szabadalmak beszerzését – így gondoskodván az megfelelő influenzagyógyszer-mennyiségről.


Egyre többen aggódnak, hogy Indiát  felkészületlenül éheti az esetleges világjárvány. Dr Piramal szerint a helyi kórházakat új lélegeztető berendezésekkel kell felszerelni, az orvosokat továbbképzésben  részesíteni. Szükség van, mondta, gyógyszerkészletek felhalmozására, és a baromfi nyitott járműveken való importjának betiltására.


A Roche ugyanekkor azzal számol, hogy áprilisra teljesíti India 100 000 adagnyi Tamiflu-rendelésének 15-20 százalékát; a világjárvány kitörésének esetére felhalmozandó antivirális szert Indiában 10 tablettánként 12 eurónak megfelelő összegért (+vám) árusítják majd.


Az ipar egyes szakértői azonban aggodalmukat fejezték ki a „csúszás" miatt, és amiatt is, hogy „éles helyzetben" 100 000 adag a legalapvetőbb szükségletek kielégítésére sem lesz elegendő; mint ismeretes, India a világ második legnépesebb országa. Más szakértők bírálták a kormányt, amiért nem kezd tárgyalásokat a Roche-sal a kötelező szabadalmakról.


„Érthetetlen, miért akar annyi pénzt költeni a kormány Tamiflu-beszerzésre, amikor jutányos áron hozzáférhetővé tehetné a generikumokat" – jelentette ki Dilip Shah, a vezető hazai cégeket tömörítő Indiai Gyógyszeripari Szövetség főtitkára.