• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Húzótermék az influenzavakcina

Hírek Forrás: Scrip

A növekedést a generikumok forgalma és az oltóanyag-bevételek növekedése okozta.

Az amerikai McKesson gyógyszer-nagykereskedő cég szeptember 30-án kivételesen jó második negyedévet zárt: 167 millió dolláros profitja az előző három havinak csaknem a kétszerese. A növekedést a generikumok forgalma és az oltóanyag-bevételek növekedése okozta.


A Scrip így a cég egész első félévét „erősnek" minősíti: a hat hónap alatt 22 százalékkal több generikumot adtak el. John Hammergren vezérigazgató szerint a tendencia valószínűleg jövőre is érvényesül majd, mert jó néhány nagy márka szabadalmi védettsége jár majd le. A jövő év második felében a társaság generikumok egész „hullámát" dobja majd piacra.
„Úgy látjuk, jelenleg a McKesson a legnagyobb önálló generikum-felvásárló az Egyesült Államokban" – közölte elemzőkkel Hammergren egy telefonos konferencián. „Erős piaci pozíciónknak nagy szerepe volt abban, hogy a Teva Pharmaceutical Industries bennünket választott ki új fexofenadine-generikumának terjesztésére."


A McKesson, akárcsak a súlycsoportjába tartozó AmerisourceBergen és a Cardinal Health, továbbra is hasznát látja, hogy az egészségügyi szféra és a kormány nagy súlyt helyez a költséghatékonyságra, ezen belül a generikumok alkalmazására – aminthogy az idősödő amerikai lakosság is így tesz. Más ösztönző tényezők, például a betegség-menedzselési programok ugyancsak hozzájárulnak e cégek gyógyszerészeti részlegeinek növekedéséhez.


A vállalat második negyedévi nettó profitja elérte a 167 millió (részvényenkénti 0,53) dollárt – e két adat egy évvel korábban 86 millió, illetve 0,29 dollár volt. A 0,53 dolláros érték magában foglalja egy kisebb részleg eladásának bevételét is: ennek híján csak 0,49 lett volna – ami így is több egy centtel az elemzők által prognosztizáltnál. Az adott időszakban a vállalat bruttó bevétele 8 százalékkal, 21,6 milliárd dollárra nőtt.


A cég gyógyszerforgalmazó részlegének jó teljesítményéhez hozzájárultak a generikumok is: ez az egység 69 százalékkal jobban teljesített, és 252 millió dolláros profitot termelt.
A McKesson-nek, akárcsak a többi vezető nagykereskedőnek, továbbra sincs könnyű dolga, ha változtatni szeretne a gyártókkal kötött megállapodások gyakorlatán. Mind szívesebben alkalmazza a „szolgáltatásért jutalék" rendszerét – ahelyett, hogy nagy raktárkészleteket vásárolna fel nyomott árakon, hogy aztán az áremelkedésekből profitáljon. A McKesson eredetileg úgy tervezte, hogy az átállás nagy részével ez év végére meglesz. Hammergren közölte: cége továbbra is keresni fogja a lehetőségeket az érték-hozzáadásra, s arra, hogy azon értékek után kapja a pénzét, amelyet a gyártás irányába közvetít.


Az első hat hónapban a McKesson 47,7 milliárd dolláros forgalom mellett 338 millió (részvényenként 1,08) dollár hasznot könyvelhetett el. (A előző év első felében ugyanezek az adatok 39,1 milliárd, 250 millió, illetve 0,84 dollár voltak.)