• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hvang Vu Szuk blöffölt, és sokat veszített

Hírek Forrás: Magyar Hírlap

Az őssejtkutatást sokan temetni szeretnék egy „szupersztár" dél-koreai tudós egyszerű csalásai miatt, de ez nem fog sikerülni – írja a Magyar Hírlap.

A dél-koreai tudós azzal lett világhírű, hogy tavaly a Science című tudományos folyóiratban közzétette: „testre szabott" őssejteket állított elő. Hvang Vu Szuk azt állította, hogy csapatával együtt tizenegy olyan őssejtkolóniát hozott létre, amelyek genetikailag teljesen azonosak a „donorok" DNS-ével. A dél-koreaiak tizenegy ember bőréből vettek genetikai anyagot, ők mind más-más betegségben szenvedtek. A bőrsejtek örökítő anyagát kicserélték egy megtermékenyített petesejt örökítő anyagával. A petesejt elkezdett osztódni, s az így kifejlődő emberi embrióból olyan őssejteket nyertek ki, amelyek genetikailag azonosak voltak az adott beteg DNS-ével. Óriási jelentőségű, hogy a beteget a vele genetikailag azonos őssejttel lehet gyógyítani, mert kilökődés veszélye nem áll fenn. Végre az olyan betegségek gyógyítására, mint a diabétesz, a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór is van remény. Lehet, hogy az egész őssejtkutatás szemfényvesztés? – írja a Magyar Hírlap.

Hvang Vu Szuk tavaly decemberig negyvenmillió dollár támogatást kapott a szöuli kormánytól. Most minden tisztségéről lemondott, mindenkitől bocsánatot kért, s talán azt is tudja, hogy soha az életben nem lehet már elismert tudományos kutató. Állítja, hogy a "testre szabott" őssejt a dél-koreaiaké, dél-koreai „találmány". A szakértők bizonyosak benne, a klónozás kutatását nem lehet leállítani, de kívánatos lenne gyógyító és nem reproduktív célokra felhasználni. "Dr. Hvang állítólagos manipulációi nem jelentik azt, hogy az embrióból nyert őssejt kutatása leáll vagy nem etikus. Folytatni kell a vitát ennek a fontos orvosi területnek a lehetőségeiről és buktatóiról" – mondta Ainsley Newson, a londoni Imperial College orvosetikai kutatója.