• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kiegészíti Budapest a rászorulók babakötvényét

Hírek Forrás: Budapest.hu

Januártól az állami 40 ezer forint mellé 20 ezer forintos támogatást ad minden rászoruló újszülöttnek a fővárosi önkormányzat.

A parlament döntése értelmében a január 1-je után született gyermekek 40 ezer forint támogatásra jogosultak. A babakötvény angolszász ötletének magyarországi adaptálását magam kezdeményeztem még 2001-ben - mondta Demszky Gábor azon a szerdai találkozón, melyen a fővárosi kerületek vezetőivel egyeztetett a kormány által bevezetett babakötvény önkormányzati kiegészítéséről - tudósít a főváros portálja. 


A főváros által kidolgozott „Budapest Start" támogatás rászorultság-elvű egyszeri szociális támogatás, melyre azok a 2005. december 31. után született, magyar állampolgárok jogosultak, akik Budapesti lakhellyel rendelkeznek, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy átmenetileg illetve tartósan gyermekvédelmi intézménybe kerülnek.


A fővárosi önkormányzat a benyújtott igazolások alapján dönt a támogatásra való jogosultságról, vagy annak elutasításáról. Az összeget a gyermek nevén lévő Start-számlára utalja át a főváros. A támogatást a 18. életévét betöltött fiatal tanulmányaira, lakásra, pályakezdés elősegítésre, valamint gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére használhatja fel - hangzott el a tájékoztatón. Ugyanakkor a tervezett társadalmi esélykiegyenlítő rendszer nem köti röghöz a budapesti fiatalokat, de igyekszik minden támogatást megadni nekik, hogy saját családjukkal is a városban maradjanak - hangsúlyozta a főpolgármester.

A várhatóan a január végi közgyűlés elé kerülő javaslat (önkormányzati rendelettervezet) szerint a fővárosi önkormányzat által nyújtott  egyszeri, kiegészítő támogatás összege legalább a központi költségvetésben a gyermek születésének évében megállapított támogatás összegének fele. Jelenleg 20 ezer forint. A fővárosi támogatás mindenkori összegét a fővárosi önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendelet határozza meg.

Ugyanakkor a kerületekkel két hét múlva, a közgyűlési döntés előtt ismét egyeztetnek. Addig eldől, vállalják-e a városrészek a főváros által javasolt további 20 ezer forintos személyenkénti támogatást, amivel megduplázható volna a kormányzati babakötvény összege. 

A jogosultak számának becslése igen nehéz. Az elmúlt évek rendszeres gyermekvédelmi támogatási adataiból becsülve a támogatottak száma elérheti akár a 9500 főt is. Az előzetes becslések szerint azonban a támogatás évente 100 millió forint körül mozog majd. A pontos kalkulációhoz szükséges friss KSH adatok beszerzése a számokat a napokban pontosítani fogja. (Évente 15 000 újszülött jön a világra a fővárosban.)