• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kormányhatározat arról, mit egyen a gyerek

Hírek Forrás: MR1 - Kossuth

Jogszabályban írnák elő, milyen élelmiszereket és italokat kínálhatnak a közkonyhák.

Kevesebb só és zsír, több zöldség és gyümölcs - ezt is tartalmazza az a kormányhatározat-tervezet, amely előírja, hogy milyen ütemben és milyen módszerekkel kell a lakosság táplálkozását megváltoztatni, beleértve a közétkeztetést. A pontosabb tájékoztatásért több információt tüntetnek fel az élelmiszerek címkéjén. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2015-re lehetne elérni a túlsúly és elhízás gyakoriságának csökkentését.


A tervezet szerint napi öt grammra kell csökkenteni a só és napi 400 grammra növelni a zöldség-gyümölcs fogyasztását. Klima Anita dietetikus azt mondja: a túl sok só bizonyítottan magas vérnyomást okozhat, de elég ha egy héten belül betartjuk az arányokat. „Ha valaki egy nap buliban van és chipset eszik, akkor másnap törekedjen arra, hogy lehetőleg sótlanul étkezzen."


A szakember azt mondja: sokan nem is tudják, miben van nátrium, vagyis só. De így vannak a zsírokkal is. „Az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy egyes sajtoknak például nagyon magas a zsírtartalma, nem tudják megkülönböztetni, hogy melyik a sovány, a kemény, a félkemény."


A dietetikus szerint a legnagyobb problémát a készételek jelentik, amelyeknek rejtett zsírtartalmuk van. Ráadásul hiába írják rá egy előpanírozott húsra, hogy nem szükséges zsiradék a kisütéséhez, mi magyarok - a hagyományokhoz ragaszkodva - szívesen betesszük a bő olajba, így teljesen feleslegesen juttatjuk a szervezetünket plusz zsiradékhoz.


A kormányhatározat tervezetéből az derül ki, hogy jogszabályban írnák elő, milyen élelmiszereket és italokat kínálhatnak a közkonyhák, iskolai büfék, automaták. Az iskolai büfék egynegyedében kaphatók koffeintartalmú energiaitalok, az étrend összeállításánál az eddigi ajánlásokat csaknem minden 6. óvoda figyelmen kívül hagyta, és a konyháknak csak a fele végzett tápanyagszámítást. A tervezet szerint az iskolákban tovább népszerűsítenék a vízfogyasztást, (HAPPY program elterjesztését.) pl ivókutak felállításával, az iskolagyümölcs és az iskolatej programot. A korábbi hasonló törekvéseket reklámmal tennék hatékonyabbá.


Kidolgoznák az iskolareggeli modell programot. Most az általános iskolások egyharmada, a középiskolások majdnem fele nem reggelizik a felmérések szerint. A nemzeti táplálkozáspolitikai program része az élelmiszerek mesterséges zsírsav-tartalmának korlátozása.