• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Májátültetés után, bizonytalanság

Hírek Forrás: Népszabadság

Ma reggel derül ki, van-e szükség újabb májátültetésre az első hazai élő donoros műtéten átesett kislány megmentése érdekében.

A december 10-i vizsgálatok alapján úgy látják, a titokzatos vírus az új szervet is megtámadta - írja a Népszabadság. „Küzdünk és imádkozunk –mondták el tegnap délután a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának orvosai.


Az első magyarországi élő donoros májátültetésen átesett kislány, Rebeka állapota keddre virradóra romlott. A korábbi laboreredmények után az újabbak már azt mutatták: a máj nem úgy működik, ahogy kellene. Rebeka ismét gépekre került, s gyógyszerek is segítik. Járay Jenő, a klinika igazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy szakmailag nagyon bonyolult az eset. Folyamatosan konzultálnak az ilyen májátültetésben gyakorlott német kollégákkal, és próbálják kideríteni, mi okozhatta a betegséget, amely miatt az átültetésre volt szükség. A szövettani vizsgálatok első eredményei súlyos májgyulladást mutattak, amit feltételezésünk szerint nyers hús okozott.


Rebeka jelenleg támogató kezeléseket kap, de félő, hogy a "májevő" baktérium most az új szervet veszi célba. Az orvosok ezért újabb transzplantációban gondolkodnak: ma reggel dönthetnek arról, Rebeka visszakerül-e várólistára, megkezdődik-e az azonnali donorkeresés a négyéves kislány újabb életmentő műtétjéért, mivel édesanyja donorként nem jöhet szóba.

 
A felnőttek esetében Magyarországon évente 22 májátültetés költségeihez járul hozzá az egészségügyi tárca, de 140-160 műtétre lenne szükség. Magyarországon ma egyetlen gyermek és negyvenöt felnőtt van a májra várók várólistáján.


Gyilkos a silány alkohol és a sok gyógyszer is
Az átültetések harmadáról nem derül ki, mitől ment tönkre a kioperálandó szerv. Évente hatezer ember hal meg Magyarországon májelégtelenségben. A Debreceni Egyetem most elkészült vizsgálata igazolta: nem elsősorban az elfogyasztott alkohol mennyisége, sokkal inkább annak minősége okozza a tragédiákat. Ádány Róza, a DOTE Megelőző Orvostani Intézet vezetője elmondta, semmivel sem isznak többet a magyarok, mint például az angolok, írek vagy a finnek, Magyarországon mégis nyolcszor-tízszer gyakoribb a májelégtelenségek okozta halálozás.

 A kutatásban erre kerestek magyarázatot. A felmérés alkoholfogyasztási szokásokat vizsgált. Kiderült, hogy szinte valamennyi, egyébként illegálisan is árusított ital a tiszta alkohol mellett egy sor olyan adalékot is tartalmaz, amely kimondottan mérgezi a szervezetet. Zacher Gábor a kereskedelemben kapható, pár száz forintos, kannás italokat a sorba állítja. Évente körülbelül ezren kerülnek elsősorban alkohol okozta mérgezés miatt a detoxikálóba. "Májvédő" orvosok egy másik veszélyre is figyelmeztetnek. A paracetamol-tartalmú készítményeket is okolják a májsejtek roncsolásáért. Egyes láz- és fájdalomcsillapítók illetve a megfázás általános tüneteit enyhítő, forró vízben oldható porok szerintük nagy veszélyt jelenthetnek.