• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ritka tüdőbetegség gyógyszere lehet a kék pirula

Hírek Forrás: Origo

A gyógyszer a tüdő ereit is hatékonyan tágítja, így csökken a szívre nehezedő nyomás

Az Európai Gyógyszerhatóság az unió területén engedélyezte, hogy a szerelmi vágyat fokozó kék tabletta hatóanyagát egy ritka tüdőbetegségre is alkalmazzák - adta hírül az Origo.


A tüdőben jelentkező artériás túlnyomás (pulmonális arteriális hipertónia) ritka és súlyos betegség, amely a diagnózist követő öt évben nagyjából ötven százalékos eséllyel halálos kimenetelű. A világszerte körülbelül százezer embert érintő kór a tüdő hajszálereinek elváltozását eredményezi, gyakran nyilvánvaló ok nélkül. A tüdő károsodása nagy terhelésnek teszi ki a szívet is. A betegek vérében alacsony lesz az oxigénszint, fáradékonnyá válnak, nehezen lélegeznek, és végül gyakran szívelégtelenség következtében haláloznak el. A betegség rendszerint fiatal életkorban jelentkezik, és a nők körében valamivel gyakrabban fordul elő (nőknél 20-30 éves korban, férfiaknál 30-40 évesen).


A legújabb, az eddigieknél jóval olcsóbb és egyszerűbben alkalmazható terápiás megoldást a szildenafil-citrát nevű hatóanyag jelentheti, amely a világszerte ismert, 1998 óta forgalomban lévő kék tablettában található meg. A szildenafil-citrát befolyásolja egy bizonyos enzim működését (PDE-5-gátló), aminek hatására férfiaknál kitágulnak a péniszben található erek, elősegítve ezzel a merevedést. Ugyanez az enzim megtalálható a tüdőben is, ezért merült fel annak a lehetősége, hogy a gyógyszer a tüdő ereit is hatékonyan tágítja, így megnő a véráramlás, és csökken a szívre nehezedő nyomás.

 
Nazzareno Galie (Bolognai Egyetem) a New England Journal of Medicine c. orvosi szaklapban számolt be arról a vizsgálatról, amelyben 278 tüdőartériás túlnyomásban szenvedő beteg vett részt. A betegek egy része naponta három alkalommal szildenafil-citrátot kapott (ezen belül három csoport volt, 20, 40 és 80 mg-os dózissal), a kontroll csoport pedig placebót (hatóanyag nélküli tablettákat).


Tizenkét hét elteltével a hatóanyaggal kezelt személyek mindegyikének tüdőartériás vérnyomása csökkent, és ezzel párhuzamosan javult a terhelhetősége is. A vizsgálatok egyéves kiterjesztésének hasonlóan jó eredményei után 2005. november 4-én az EMEA, az Európai Unió Gyógyszerügyi Hatósága engedélyezte a szildenafil citrát használatát a tüdőben jelentkező artériás túlnyomás kezelésére. A hatóanyag az Amerikai Egyesült Államokban már kereskedelmi forgalomban van, és az Európai Unió országaiban is hamarosan hozzáférhetővé válik - írja a lap.