• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több mint négyezer mérés a patikákban

Hírek Forrás: Origo

A cukorbetegek száma a regisztráltak körülbelül kétszerese lehet Magyarországon.

2005. november 14-étől 55 patika kezdte el a programot az országban. A sárga felkiáltójellel megjelölt gyógyszertárakban a patikus segítségével bárki megmérheti saját vércukorszintjét, majd tájékoztató jelleggel felvilágosítást kap a mért vércukorértékről, a cukorbetegségről és annak veszélyeiről. November 14-30 között már 4051 regisztrált mérés történt a gyógyszertárakban, a lakosság részéről tehát jónak mondható a program fogadtatása. 3578 esetben mutatott normál értéket a vércukormérő készülék, 276 embernek volt emelkedett a vércukorszintje, 197 személynek pedig feltűnően magas volt a patikában mért értéke - írja az Origo Egészség rovata.


Összességében tehát a vércukorszint-mérésre önként jelentkezők kb. 11,5 százalékának volt magasabb értéke a normálisnál (ezen esetek kb. 45%-a már erősen veszélyeztetett), vagyis a program eddigi eredményei alátámasztják a szakma becsléseit.
Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a viszonylag magas számot az is magyarázza, hogy feltehetőleg sokan azok közül jelentkeztek a mérésre, akik már előtte is gyanakodtak a cukorbetegségre). A mérés eredménye még nem jelent diagnózist, mivel célja elsősorban a figyelemfelkeltés és a tájékoztatás. A mérés után az érdeklődők kapnak egy mérőlapot a patikustól, amellyel elmehetnek a háziorvosukhoz vagy diabetológiai szakrendelésre, ahol laboratóriumi körülmények között ellenőrzik, valóban diabéteszről van-e szó.


A regisztrált gyógyszertári esetek között már többszöe volt kiugróan magas a vércukorszint, és miután a páciens elment a háziorvoshoz, valóban diagnosztizálták cukorbetegségét. Ezt követően kórházba került, és ma már bízhat abban, hogy a korai felismerés révén elkerüli a fel nem fedezett vagy rosszul kezelt cukorbetegség már említett, súlyos szövődményeit.


A gyógyszerész szakma részéről szintén kedvező fogadtatásban részesült a program. A további patikák bekapcsolódását mindössze az késlelteti, hogy az ott dolgozó gyógyszerészeknek 5 napos (44 órás) továbbképzésen kell részt venniük, és csak ez után végezhetik el a náluk is a mérést. Decemberben tovább bővült a gyógyszertárak köre, és jelenleg már 80 patika vesz részt a programban, februártól pedig újabb gyógyszertárak csatlakoznak majd. Jövőre a tervek szerint már 200 patikában lesz lehetőség a mérésre – mondta az [origo]-nak Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke.