• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bulimia: önhánytatás helyett zsírleszívás

Lapszemle 2024.06.27 Forrás: Telex
Bulimia: önhánytatás helyett zsírleszívás

Nem ritka, hogy a bulimiával küzdők évekig hallgatnak az állapotukról. Sőt a többségük - akár nyolcvan százalékuk - nem keres segítséget.

Az egész azzal kezdődött, hogy Kim Kardashian belefogyott abba az ikonikus Marilyn Monroe-ruhába, amit a 2022-es Met-gálán viselt. Ennek pont két éve, de az extrém kerek fenék, és az elképzelhetetlen homokóraalkat nagykövete, realitysztár, influenszer azóta sem szedte vissza a leadott kilókat. Számos híresség is ebbe az irányba halad, Kate Moss például 50 évesen is ugyanolyan sovány, mint 20 évesen, a Victoria Beckham szülinapi buliján fotózkodó Spice Girls tagjai vékonyabbak, mint valaha, Eva Longoria, Salma Hayek, Miley Cyrus pedig szintén magukhoz képest is feltűnően vékonyak lettek az utóbbi időben. A szupervékony ismert emberek eddig csak jelezték a trendet, az utóbbi időben viszont szinte tombol a diétaláz a különböző közösségimédia-platformokon, és nem is csak a hírességek miatt, írja a Telex.

Túry Ferenc - aki már 1986 óta foglalkozik evészavarokkal - szerint az 1970-es évekig az anorexia volt a leggyakoribb evészavar, majd a bulimiások száma kezdett megszaporodni. Manapság több az anorexiás, és azon belül is az enyhébb anorexiás, tehát aki még nincs annyira kritikus állapotban, hogy kórházba kerüljön. A pszichiáter azt mondja, ennek az az oka, hogy manapság a bulimiások egy része az önhánytatás helyett az olyan esztétikai beavatkozások felé fordul, mint a plasztikai sebészet (például a zsírleszívás.) „A bulimiát könnyebb eltitkolni, nekem volt olyan betegem, aki 15 éven keresztül hánytatta magát, és a férje nem is tudott róla. Ugyanis amíg ő a munkában volt, a felesége mindent megevett a hűtőből, aztán kihányta a kertnek egy sarkába, amit utána befedett földdel” – mondja a pszichiáter, aki szerint nem ritka, hogy a bulimiával küzdők évekig hallgatnak az állapotukról. Sőt a többségük, Túry Ferenc szerint a 80 százalékuk, nem keres segítséget.

Pedig a bulimia, ahogy az anorexia is, olyan mély sebekből fakadhat, mint a szexuális bántalmazás. „Ez a két alapvető ösztönkör, az evés és szexualitás közel állnak egymáshoz. Ezzel magyarázható az is, hogy ez elhízások hátterében sokszor állnak szexualitással kapcsolatos problémák, például szexuális igénybeli különbségek vagy szexuális zaklatás. Az evészavarokkal küzdő lányok 25-30 százaléka, azaz minden harmadik-negyedik lány már átesett szexuális bántalmazáson. Már megfogdosták őket a buszon, vagy az apjuk, nagyapjuk, a szomszéd már bántalmazta őket szexuálisan. A szexuális trauma után gyakran alakul ki evészavar, más pszichés zavarokkal egyetemben, mint például a szociális fóbia.”

További részletek a Telexen.