
A szeptember l-jétől életbe lépő szabályok szerint, ha az élelmiszerellenőrzések során az élelmiszerbiztonsági-követelmények megsértését tapasztalják az ellenőrök, romlott húst árul egy üzlet, a lefoglalt tétel értékének háromszorosát szabják ki bírságként ez az alapösszeg. Egy tonna romlott csirkéért adott esetben akár 2-3 millió forint bírság is kiróható. Ha az élelmiszer-biztonsági előírásoknak nem megfelelő áru megbetegedést okoz, akkor a bírság az „alapösszeg" 10-szerese, hibás áru értékének akár 30-szorosa is lehet. Ha az ellenőrzés során az egészséget közvetlenül veszélyeztető allergén anyagot vagy baktériumot találnak, de megbetegedés még nem történt, a bírság az „alapérték" 5-9-szerese. Visszaeső szabályszegőkre, ha más „súlyosbító" körülmény nincs, az alaptétel 5-szöröse is kivethető. Hasonló szigorral határozzák meg a bírságot akkor is, ha az élelmiszer nem romlott, de - gyorsan romló termékeknél - a fogyaszthatósági, a hosszabban eltartható áruknál pedig a minőségmegőrzési határidő lejárta után hozzák forgalomba.