• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Flóra asszony adománya – halála után ment életet

Lapszemle Forrás: valasz.hu

A szívbeteg gyerekek gyógyítására idén rekord összegű felajánlás érkezett, százmillió forint gyűlt össze.

A gyermek szívcentrum 2000-ben készült el, és az akkor korszerű intézmények mára elavultak. Prodán Zsolt vezető szívsebész a Heti Válasz karácsonyi interjúkötetében elmondta milyen súlyos hiánybetegségekkel küzdenek. Nincsenek baba-mama szobák, és a szívműtéteket nem emelhető inkubátorokban végzik, vagyis nem csak hajlonganak közben, de nem is a megfelelő szögben látnak rá a cseresznyenagyságú babaszívekre. Egy titokzatos idős hölgynek köszönhetően azonban rekord összegű adományt kapott az országos kardiológiai intézet gyerekcentruma. De miért kell magánadományokból fejleszteni egy állami intézetet? – tette fel a kérdést a valasz.hu portálja.

Jelenleg Magyarországon mintegy 800 szívbeteg gyerek születik évente, akiken többségében még újszülött, vagy csecsemőkorban kell beavatkozásokat végezni, hogy életben maradhassanak. Az esetek körülbelül 95 százalékában a megfelelő kezelés megmenti az életüket.

A gyermekkori szívműtétek mintegy 80 százalékát, és lényegében az összes beavatkozást a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában végzik. A központ megálmodója, Lozsádi Károly professzor évtizedekig fáradozott azon, hogy egy egységes, a szívbeteg gyermekek igényeit minden szinten ellátó, európai színvonalú intézmény jöhessen létre.

A gyermekeknek pedig korszerű lélegeztetőgépekre, ultrahangos készülékekre, műtéti eszközökre, infúziós pumpákra és számtalan, sokszor egyszer használatos eszközre van szükségük ahhoz, hogy felépülhessenek. Az egészségbiztosító és az állam forrásaiból azonban ezt lehetetlen finanszírozni, ebben segít a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány. Évente átlag 20-30 millió Ft gyűlik össze az egyszázalékos felajánlásokból, a cégek és a magánszemélyek adományaiból

Az idei évben rekord összegű felajánlás érkezett, százmillió forint gyűlt össze a betegek támogatására. Ennek jelentős részét egy titokzatos idős hölgy, Flóra asszony hagyta az alapítványra végrendeletében. Lánya 1951-ben szívfejlődési rendellenességgel született. Megműtötték, s bár mindent megtettek érte, fiatalon meghalt. Lányának emlékére az idős hölgy úgy határozott, hogy ingatlanját az alapítványra hagyja, így segítve hozzá a kis betegeket, hogy megadassák nekik a hosszú, egészséges élet. Az idén lélegeztető gépet, sebészeti műszereket vásároltak és kétszáz kis beteg kaphatott ajándékcsomagot.