• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Június végéig kellene beoltani a 12 évesnél idősebb gyerekeket

Lapszemle 2021.06.01 Forrás: atv.hu
Június végéig kellene beoltani a 12 évesnél idősebb gyerekeket

Egy védőoltás, ami megvéd egy agresszívabb mutánstól, az elég indok kell hogy legyen ahhoz, hogy a gyerekeket beoltassuk.

Az ELTE Természettudományi Karának dékánját az ATV Start című műsorában kérdezték a 12-15 év közötti korosztály oltásáról, miután nemrég a Pfizer vakcinájáról kiderült, hogy 12 éven felüli gyerekeknél is hatékony. 

Kacskovics Imre immunológus szerint ez egy biztonságos oltás, és a többi is hatékony, csak még nem vizsgálták gyerekeken. Mint mondta, ha az őszre készülünk, és figyelembe vesszük, hogy kell 5-6 hét, hogy a hatás kialakuljon, akkor június végéig a legtöbb gyereket be kellene oltani ahhoz, hogy a szeptembert teljesen felszabadultan kezdhessük.

Nehéz megmondani, mennyi oltás kellene a "gyerek nyájimmunitáshoz". A jelenlegi járványügyi számok már a védőoltásnak köszönhetőek, a járvány majdnem eltűnt, de nem fogjuk tudni teljesen eltörölni a Föld színéről, ezért kell gyerekeket is oltani, hogy a fenyegetés minimális legyen - fogalmazott Kacskovics Imre, aki a szülőket azzal győzné meg, hogy a gyerekek eddig is sok oltást kaptak, sőt, gyakorlatilag csak gyerekek kapnak védőoltást, éppen az az újdonság, hogy a felnőtteket oltják elsődlegesen, így a gyerekek nincsenek veszélyben a védőoltástól. Ugyanakkor jöhet olyan mutáns, mint például akár az indiai, ami gyerekeket is nagyobb számban betegíthet meg.

Egy védőoltás, ami megvéd egy agresszívabb mutánstól, az elég indok kell hogy legyen ahhoz, hogy a gyerekeket beoltassuk - tette hozzá. Továbbiak a cikkben

X  X  X 

Több országban elkezdték már a 12-15 évesek oltását, ezért az ATV Híradója megkérdezte az Operatív Törzstől: született-e már olyan döntés, miszerint Magyarországon is elkezdik a korosztály oltását. Ha van ilyen döntés, az még nyáron megtörténik-e, valamint ez hány fiatalt érintene. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a Pfizeren kívül a Modernával és a kínai vakcinával is oltani fogják-e a 12-15 éveseket, ha azt a hatóságok jóváhagyják. „Az Operatív Törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a WHO és EMA koronavírus oltásokkal kapcsolatos ajánlásait. A 12-15 éves korosztály oltásáról az Operatív Törzs a későbbiekben fog döntést hozni” - válaszolta az Operatív Törzs.

Legolvasottabb cikkeink