A hamburgeradó néven elhíresült többletteher fogadtatása vegyes a megkérdezettek körében.
Egy kormány előtt fekvő szakértői anyag 386 milliárd forintnyi termékdíjat vetne ki az egészségtelen élelmiszerekre, ebből az egészségügy problémáit enyhítenék.
Csiba Gábor orvos, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke közölte, az egészségtudatos életmód, az egészségre ártalmas élelmiszerek fogyasztásának a visszaszorítása és a gyógyítás költségeihez való hozzájárulás érdekében dolgozta ki az egyesület a népegészségügyi termékdíj bevezetésének első koncepcióját. Szerintük ugyanis a lakosság rossz egészségi állapotának egyik fő okozója az extrém mértékű só-, cukor-, zsiradékfogyasztás.
Nemzetközi evidenciák igazolják, hogy szinte minden kór egyik oka a rossz étkezés, ebből ered a legtöbb szív-ér rendszeri, mozgásszervi, lelki betegség, amelyek kezelése drága. Ezért aki tudatosan árt saját egészségének, javaslatuk szerint csomagolási egységenként 10 forint díjjal járuljon hozzá a gyógyítási költségéhez, amelyet feltüntetnénk a terméken.
Antal Emese dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint generációváltásra, de legalább 10-15 évre van szükség ahhoz, hogy megváltozzanak az emberek táplálkozási szokásai, ezért együtt kellene programot alkotni a döntéshozóknak a gazdaság szereplőivel és a civil szférával. Az elhízás számos betegség forrása, ennek ellenére ma minden harmadik, negyedik gyermek túlsúlyos, és a felnőtteknél is romlott a helyzet. Reformra szorul a közétkeztetés, ennek érdekében az élelmezésben dolgozókat képezni kellene.
Jelenleg 1800 főiskolát végzett dietetikus van Magyarországon, ezért Antal Emese szerencsésnek tartaná, ha az önkormányzatok alkalmaznának egy-egy ilyen szakembert.