A szakértők leírták, hogy az aflatoxin mérgező anyag, májrákot okoz, már egyetlen mikrogramm is sok belőle.
„Rákkeltő gombaméreg miatt begyűjtik az összes őrleményt - vadászkutyaként a paprika nyomában" - írta 2004. október 28-án a Délmagyarország. Rácz Jenő egészségügyi miniszter előző nap jelentette be, hogy átmenetileg az összes paprikakészítményt kitiltják az üzletekből.
A múlt pénteken megszületett az első, nem jogerős ítélet: bizonyítottság hiányában felmentették a Szegedi Paprika Zrt. vezetőit az ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés vádja alól. A toxinnal kapcsolatos vád tárgya az volt, hogy a szegedi cég 2004-ben legnagyobb vevőjétől, a Kotányi GmbH.-tól visszakapott húsz tonna paprikaőrleményt azzal, hogy abban a mérgező aflatoxin mennyisége meghaladja a határértéket. A cég vezetői a visszáruzott paprika egy részét továbbadták a Pick, illetve a Herz szalámigyárnak, ott nem számított, hogy sok benne a méreg. A szállítmány másik felét viszont felhígították olyan őrleménnyel, amely nem tartalmazott toxint, megint elküldték a Kotányinak. Előtte kértek egy vizsgálatot a Bács-Kiskun Megyei Állat-egészségügyi Állomás laboratóriumától, amely kihozta, hogy az újrakevert szállítmány 4,8 mikrogramm/kilogramm mérget tartalmaz. Plusz-mínusz 25 százalék a mérési bizonytalanság.
A táplálkozástudományi szakértők szakvéleményükben leírták, hogy az aflatoxin mérgező anyag, májrákot okoz, már egyetlen mikrogramm is sok belőle. Az ilyen anyaggal szennyezett élelmiszert veszélyes hulladékként kellene kezelni, megsemmisíteni.
A szegedi bíróság ítélete is igazolta, hogy Magyarországon az élelmiszer-biztonság körül zajló kavarás nem egyéb, mint a kereskedelmi háború egyik hadszíntere, ahol a médiakampány által kiváltott hatás számít a legfőbb célnak – írja a Népszabadság publicistája.