• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Selejtes, fekete báránynak éreztem magam

Lapszemle 2023.07.20 Forrás: Telex
Selejtes, fekete báránynak éreztem magam

Elviselhetetlen menstruációs görcsök, hányás, ájulás – csak néhány a tünetek közül, amelyekkel egy endometriózissal küszködő nőnek együtt kell élnie.

Az endometriózis a termékeny életkorú nők nagyjából 10 százalékát érinti, Magyarországon mintegy 200 ezer nőt. A betegség nem új keletű, még sincs a mai napig egy, általánosan elfogadott válasz arra, hogy pontosan mi okozza, és miért csak bizonyos nőknél alakul ki, írja a Telex.

„Az endometriózis egy krónikus, jóindulatú elváltozás, melynek során méhnyálkahártya-szerű szövetek jelennek meg a méhüregen kívül. Normális esetben ezek a sejtek a méhüregen belül találhatók, viszont ha ezek kívülre, a hasüregbe kerülnek, akkor ott minden menstruáció alkalmával, ciklikusan aktiválódnak és panaszokat okozhatnak” – magyarázza dr. Dobó Noémi specialista, aki több mint tíz éve foglalkozik endometriózissal. A szakértő szerint számtalan teória létezik arra, mi áll a betegség hátterében. „Ma a leginkább elfogadott az, hogy retrográd menstruáció alakul ki, ami azt jelenti, hogy a menstruációs vér a hasüregbe kerül, ahol meg tud tapadni, és így hozza létre az endometriózisos szigeteket.”

A betegséggel járó panaszokat és a sokszor bénító fájdalmat az okozza, hogy az endometriózisos szigetek körül gyulladás alakulhat ki, de a mélyen infiltráló endometriózis esetében – amikor a hashártyán belül több mint öt milliméter mélyen jelennek meg a méhnyálkahártya-szerű szövetek – hegesedéseket, összenövéseket is okozhat. Ezenfelül az endometriózisnak van még egy típusa, ezt adenomiózisnak hívják, ilyenkor az endometriózissejtek a méh izomzatában jelennek meg – teszi hozzá Dobó Noémi.

Jelenleg az endometriózist csak laparoszkópos műtéttel lehet minden kétséget kizáróan diagnosztizálni. „Akkor tudjuk megállapítani, hogy milyen súlyos a betegség, ha feltárjuk a kismedencét, és megnézzük, hogy milyen szerveket érint az endometriózis” – mondja a specialista. Az endometriózis tünetei nagyon szerteágazók, éppen ezért tarthat sokáig, akár évekig is, mire beigazolódik, hogy valaki endometriózissal küszködik.

„A leggyakoribb tünet a fájdalmas menstruáció, emellett lehet még fájdalmas vizelet- és székletürítés, fájdalmas szexuális együttlét, meddőség és krónikus kismedencei fájdalom is, és mivel a kismedencében nemcsak női szervek vannak, hanem a bélrendszer, húgyhólyag, húgyvezeték is, ezért az endometriózis ezeket is érintheti. Sajnos volt olyan beteg, akinek akkor fedezték fel a húgyvezeték endometriózisát, amikor már nem működött az egyik veséje. Tehát vannak olyan betegek, akik nem is feltétlenül nőgyógyászati problémákkal keresnek meg minket, hanem az urológus, gasztroenterológus irányítja őket hozzánk” – részletezi a specialista. Szerinte ezért is fontos felhívni a figyelmet arra, hogy bár az endometriózis egy jóindulatú elváltozás, visszafordíthatatlan károkat is okozhat.

A diagnosztikát az is késleltetheti, hogy sokan hiába fordulnak orvoshoz panaszaikkal vagy kerülnek mentővel kórházba, egyszerűen nem veszik őket komolyan. Éppen ezért is jött létre 2014-ben az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, 2015 márciusában pedig megszervezték az első világnapot azzal az örök érvényű szlogennel, hogy: a fájdalmas menstruáció nem normális. „Ezen azóta nem változtatunk, mert még mindig itt tartunk, hogy ezt kell magyaráznunk. Sok nő azt hallja a családjától, munkahelyén, de még az orvosától is, hogy persze hogy fáj a menstruáció, ez a női lét velejárója, ezzel együtt kell élni, fölösleges hisztizni, csak vegyen be gyógyszert” – teszi hozzá Salamon Adrienn, az alapítvány kuratóriumi elnöke, 2023. április óta pedig a nemzetközi World Endometriosis Society tízfős igazgatóságának tagja. 

A teljes riport a Telexen olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink